Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca un salariat poate fi concediat sau sanctionat in vreun fel pentru neindeplinirea obiectivelor de performanta.
Raspuns: Amenzile disciplinare sunt interzise, asa incat nerealizarea obiectivelor de performanta nu va putea fi sanctionata de angajator cu aplicarea unei astfel de sanctiuni.
Insa necorespunderea profesionala reprezinta temei pentru concediere individuala pe motive ce tin de persoana salariatului care, neindeplinind criteriile si obiectivele de performanta se considera ca este necorespunzator postului pe care il ocupa.
Astfel, potrivit art. 61 lit. d) din Codul muncii , republicat, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Asadar, evaluarea constituie temei al concedierii individuale pentru necorespundere profesionala in baza art. 61 lit. d) din Codul muncii , republicat.
Totodata, criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta, in conformitate cu dispozitiile art. 69 alin. (3) din Codul muncii , republicat.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Observam astfel ca s-au modificat criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere colectiva, asa incat la baza selectiei salariatilor ce vor fi concediati colectiv vor sta evaluarile profesionale ale salariatilor.
Astfel, de exemplu pentru reducerea unui post din cele 5 existente selectia sa se faca in primul rand in raport de evaluarile profesionale ale salariatilor ce detin cele 5 posturi, abia apoi in baza celorlalte criterii de stabilire a ordinii de prioritate la concediere prevazute de lege si/sau contractelor colective de munca (criteriile sociale).
In ciuda faptului ca legiuitorul a stabilit ca drept al angajatorului stabilirea obiectivelor individuale de performanta ale salariatilor, apreciez ca pentru a sta la baza concedierii salariatului, obiectivele de performanta trebuie sa fie insusite de salariat. Astfel, daca obiectivele de performanta nu sunt inscrise in contractul de munca, ci sunt statornicite printr-o decizie unilaterala a angajatorului, se va pune problema consecintelor nerespectarii lor.
Astfel, apreciez ca salariatul nu va putea fi concediat pentru necorespundere profesionala, deoarece o atare concediere presupune nerealizarea uneia dintre atributiile stabilite prin fisa postului.
In plus, decizia unilaterala a angajatorului de impunere a obiectivelor de performanta va putea fi atacata in instanta, pe motivul abuzului de drept, daca salariatul va putea dovedi ca aceste obiective depasesc limitele posibile sau firesti.
Daca insa obiectele de performanta sunt stabilite prin act aditional chiar in cuprinsul contractului de munca, posibilitatea salariatului de a le contesta in instanta scade considerabil. In plus, neatingerea lor va putea conduce mult mai usor la concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala, evident cu respectarea procedurii de concediere intr-un astfel de caz.