Obiective de performanta VS. criterii de evaluare a activitatii. Ce obligatii aveti ca angajator!

obiective de performantacriterii de evaluareevaluare salariatievaluare angajati 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Poate un angajator sa renunte la evaluarea salariatilor? Exista vreo sanctiune prevazuta de legislatia muncii privind nerealizarea acestui aspect, in speta evaluarea activitatii profesionale a salariatilor?"
 
Raspunsul specialistului:
 
Angajatorul are dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora (art. 40 alin. (1) lit. f) din Codul muncii, republicat).
 
Dupa cum se observa, obiectivele de performanta individuala si criteriile de evaluare a realizarii acestor obiective de performanta individuala sunt elemente distincte.
 
Totodata, potrivit art. 17 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, republicat, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului. Aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (4) din acelasi articol.
 
Astfel, distinct de criteriile generale de evaluare aplicabile la nivelul angajatorului, care sunt obligatorii sa se regaseasca in contractul individual de munca al fiecarui salariat, legea prevede dreptul angajatorului sa stabileasca in sarcina salariatilor obiectivele de performanta individuala.
Asadar, potrivit dispozitiilor legale obiectivele de performanta individuala se pot stabili de catre angajator, fiind prevazute distinct de criteriile generale de evaluare aplicabile la nivelul angajatorului, care sunt convenite prin acordul partilor raportului de munca si sunt cuprinse ca element distinct in contractul individual de munca.
 
In concluzie, obiectivele de performanta ale salariatului nu se confunda cu, criteriile de evaluare a activitatii desfasurate de acesta. Obiectivele de performanta sunt individualizate, special concepute pentru fiecare salariat, si nu exista obligativitatea inserarii lor in contratul individual de munca. Daca insa angajatorul opteaza pentru a insera o astfel de clauza de obiectiv, aceasta va trebui sa respecte toate conditiile de validitate ale clauzelor contractului individual de munca.
 
Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului reprezinta unul dintre elementele contractului individual de munca potrivit art. 17 alin. (4) coroborat cu alin. (3) lit. e) din Codul muncii, republicat.
 
De aceea, criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului se regasesc in continutul contractului individual de munca conform OMMSS 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca astfel cum a fost modificat prin OMMFPS 1616/2011.
Clauza contractuala privitoare la criteriile de evaluare a salariatilor face parte din rândul celor esentiale si obligatorii ale contractului individual de munca.
 
Prin urmare, aceste criterii trebuie sa se regaseasca in chiar continutul contractului individual de munca.
 
Din dispozitiile art. 17 alin. (4) coroborat cu alin. (3) lit. e) din Codul muncii, republicat, si art. 40 alin. (1) lit. f) din acelasi cod, rezulta ca obiectivele de performanta individuala sunt diferite de criteriile de evaluare aplicabile salariatilor la nivelul angajatorului.
 
Evaluarea periodica a salariatilor se desfasoara prin aplicarea criteriilor de evaluare care au fost comunicate salariatilor odata cu incheierea CIM.
 
Ori, daca pe parcursul derularii raportului de munca vom utiliza alte criterii de evaluare decât cele cuprinse in contractul individual de munca, nu vom putea folosi in nici un fel rezultatele acesteia in detrimentul salariatului (pentru concedierea lui ca necorespunzator profesional, la selectia personalului care urmeaza sa fie disponibilizat).
 
Fiind insa un element al contractului individual de munca, criteriile de evaluare vor putea fi modificate prin incheierea unui act aditional la CIM in conditiile art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat.
 
In consecinta, criteriile de evaluare sunt obligatorii si sunt utile in cazul disponibilizarii salariatilor care nu corespund profesional in timp ce obiectivele de performanta individuala sunt optionale pentru angajator neexistand o sanctiune pentru lipsa acestora.
 
Daca angajatorul a inregistrat o clauza de obiectiv in contractul individual de munca si se doreste renuntarea la respectiva clauza se va incheia act aditional la contractul individual de munca conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii.
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
obiective de performantacriterii de evaluareevaluare salariatievaluare angajati 2020

Data aparitiei: 26 Februarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Obiective de performanta VS. criterii de evaluare a activitatii. Ce obligatii aveti ca angajator! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]