Sarbatori legale respinse ca zile libere. Nu vor fi introduse in Codul Muncii alte doua zile nelucratoare

18 Octombrie 2011
18 Octombrie 2011
sarbatori legale24 ianuarieCodul munciizile liberetimp de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



In 2010 au fost adoptate doua legi prin care era prevazut ca zilele de 24 ianuarie si 30 noiembrie sa fie declarate sarbatori legale. Saptamana trecuta, propunerea legislativa care reglementa introducerea acestor doua zile ca zile nelucratoare in Codul Muncii, prin declararea ca sarbatori nationale, a fost respinsa de deputati.

Astfel, la 12 octombrie 2011, deputatii au adoptat cu 171 de voturi "pentru", 80 "impotriva" si 12 abtineri legea de respingere a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.53/2003 - Codul Muncii care prevedea declararea zilelor de 24 ianuarie si 30 noiembrie ca sarbatori legale, in care nu se lucreaza.

Romania continua sa se regaseasca printre tarile cu cele mai putine sarbatori legale din UE, asa cum se arata in cel mai recent raport Eurofound. Cele mai multe sarbatori legale sunt stabilite in Spania (14), in Slovacia (13), in Austria, Portugalia si Cehia (11). De asemenea, timpul saptamanal de munca este in medie de 41 de ore, prin comparatie cu alte tari in care programul este cu pana la cateva ore mai redus.

O alta propunere de stabilire ca sarbatoare legala a zilei de 10 Mai a fost inaintata Senatului, motivatia oficiala fiind urmatoarea: "Importanta zilei de 10 Mai pentru istoria Romaniei este covarsitoare, ea fiind alaturi de zilele de 1 Decembrie 1918, 24 Ianuarie 1859 si 22 Decembrie 1989 unui dintre reperele statului modern. De altfel, ziua de 10 Mai a fost ziua nationala a Romaniei pana la data de 31 decembrie 1947".

In prezent, in Codul Muncii sunt prevazute ca fiind sarbatori legale urmatoarele zile: 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima si a doua zi de Craciun.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]