Un angajator expune o situatie des intalnita in legislatia muncii, referitoare la posibilitatea de a plati suplimentar orele de munca efectuate de catre angajati in zilele de sambata.
Dupa cum bine stim, indiferent de modul in care se organizeaza timpul de lucru, salariatii au dreptul sa li se acorde in natura repausul saptamanal de doua zile consecutive.
Tinem cont de prevederile art. 137 alin. 1-3 din Codul muncii republicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 345 din 18.05.2011, care spun ca repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, in principiu sambata si duminica.
Atunci cand repausul in zilele de sambata si duminica ar aduce prejudiciu interesului public sau in ceea ce priveste buna desfasurare a activitatii, repausul saptamanal poate sa fie acordat si in alte zile care sunt stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
In aceasta situatie, salariatii vor beneficia de un spor la salariu ce este stabilit prin contract colectiv de munca sau prin contractul individual de munca, potrivit PortalCodulMuncii.ro.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Atentie! Munca pestata in zilele de repaus saptamanal este compensata cu TIMP LIBER corespunzator, acordat in alte zile ce sunt stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
In aceasta situatie, salariatii beneficiaza de spor la salariu, stabilit prin Contract Colectiv de munca sau, dupa caz, prin CIM.
Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani, conform PortalCodulMuncii.ro
Atentie! Potrivit art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii, republicat, constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Atentionam si asupra conditiilor privind acordarea repausului in mod cumulat. Potrivit art. 137 alin. (4) din Codul muncii, republicat, in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Concluzia este cat se poate de clara. Programul de lucru al salariatilor va fi stabilit de asa natura incat acestia sa beneficieze de 2 zile de repaus saptamanal, conform celor mai sus expuse. NU EXISTA NICIO OPTIUNE pentru ca angajatorul sa plateasca munca prestata in zilele de repaus saptamanal. ACESTEA TREBUIE ACORDATE IN NATURA.
Amintim faptul ca inspectorii ITM instituie amenda de la 1.500 de lei la 3.000 de lei pentru nerespectarea acestor prevederi legale!