Studiu de caz: Stabilirea timpului de lucru in functie de unitatea de masura reglementata

Codul munciiRevisaltimpul de lucrudurata muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 20.09.2011

Unele activitati desfasurate de persoanele fizice in cadrul unitatilor nu necesita un program de lucru de mai multe ore. Un inspector de resurse care se va ocupa de operarea in Revisal ar putea astfel avea nevoie de o durata foarte scurta de timp pentru sarcinile aferente activitatii de mai sus. Cu toate acestea, trebuie precizat ca timpul inscris in CIM va fi calculat in functie de numarul de ore, o unitate de timp mai mica nefiind folosita pentru calculul timpului de lucru.

Asadar, normele juridice care fac referire la timpul de lucru au ca unitate de masura ora. Astfel, conform art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii, republicat, in contractul individual de munca trebuie sa se regaseasca durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana.

De asemenea, art. 103 din Codul muncii, republicat, defineste salariatul cu fractiune de norma drept salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Astfel, conform acestei prevederi legale, durata muncii salariatului cu fractiune de norma se stabileste in raport cu durata muncii saptamanale sau lunare a unui salariat cu norma intreaga comparabil, astfel incat salariatul cu fractiune de norma sa nu atinga limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna.

Prin urmare, Codul muncii nu are in vedere raportarea la o durata zilnica de lucru, ci vizeaza calculul saptamanal sau ca medie lunara a numarului de ore in care se presteaza munca, asa incat, teoretic, in baza art. 103 consideram ca exista posibilitatea stabilirii unor fractiuni de norme diferentiate pe zile. Insa, timpul de lucru zilnic, saptamanal sau lunar nu poate fi stabilit in minute.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiRevisaltimpul de lucrudurata muncii

Data aparitiei: 19 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Stabilirea timpului de lucru in functie de unitatea de masura reglementata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]