Valabil la 20.09.2011
Unele activitati desfasurate de persoanele fizice in cadrul unitatilor nu necesita un program de lucru de mai multe ore. Un inspector de resurse care se va ocupa de operarea in Revisal ar putea astfel avea nevoie de o durata foarte scurta de timp pentru sarcinile aferente activitatii de mai sus. Cu toate acestea, trebuie precizat ca timpul inscris in CIM va fi calculat in functie de numarul de ore, o unitate de timp mai mica nefiind folosita pentru calculul timpului de lucru.
Asadar, normele juridice care fac referire la timpul de lucru au ca unitate de masura ora. Astfel, conform art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii, republicat, in contractul individual de munca trebuie sa se regaseasca durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana.
De asemenea, art. 103 din Codul muncii, republicat, defineste salariatul cu fractiune de norma drept salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Astfel, conform acestei prevederi legale, durata muncii salariatului cu fractiune de norma se stabileste in raport cu durata muncii saptamanale sau lunare a unui salariat cu norma intreaga comparabil, astfel incat salariatul cu fractiune de norma sa nu atinga limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
40 Modele de Regulament Intern
Diurna legala in Romania si in strainatate
Prin urmare, Codul muncii nu are in vedere raportarea la o durata zilnica de lucru, ci vizeaza calculul saptamanal sau ca medie lunara a numarului de ore in care se presteaza munca, asa incat, teoretic, in baza art. 103 consideram ca exista posibilitatea stabilirii unor fractiuni de norme diferentiate pe zile. Insa, timpul de lucru zilnic, saptamanal sau lunar nu poate fi stabilit in minute.