Data la care intra in vigoare organigrama in cazul concedierii

09 Aprilie 2012
09 Aprilie 2012
codul munciiconcediereorganigrama
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Conform art. 65 alin. (1) din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Masura desfiintarii postului este luata de organul de conducere al societatii in competenta caruia, potrivit actului constitutiv al societatii, intra aceasta atributie. Dupa luarea masurii de desfiintare a postului, angajatorul trebuie sa acorde salariatului un preaviz de minimum 20 de zile lucratoare, iar pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Aceasta inseamna ca, pe durata preavizului, salariatul continua sa presteze activitate, iar angajatorul are obligatia sa il remunereze.

De aceea, consideram ca noua organigrama intra in vigoare de la data expirarii termenului de preaviz.

Prin urmare, apreciem ca hotararea desfiintarii postului va fi luata anterior emiterii adreselor de preaviz, insa noua organigrama va intra in vigoare la expirarea perioadei de preaviz, adica la momentul la care postul inceteaza sa mai existe.

Esential in cazul concedierii prevazute la art. 65 alin. (1) din Codul muncii este sa fi avut loc o desfiintare a postului ocupat de salariat, pentru o cauza reala si serioasa, in sensul ca locul de munca nu se mai regaseste in structura organizatorica a angajatorului, fiind realmente suprimat, iar nu reorganizat sau infiintat sub alta denumire, eventual ocupat de o alta persoana concomitent concedierii vechiului salariat ori, ulterior, intr-un timp fata de care se poate presupune ca postul nu a fost real desfiintat, ci s-a urmarit numai indepartarea anumitor angajati.

Stabilind conditiile in care poate fi efectuata concedierea, Codul muncii nu contine reglementari cu privire la organigrama si implicit cu privire la termenul la care aceasta trebuie aprobata. In practica, instantele de judecata, in dovedirea suprimarii postului din structura angajatorului, solicita organigrama anterioara si ulterioara concedierii.

Asupra legalitatii deciziilor de concediere se va pronunta instanta de judecata, in cazul in care salariatii vor contesta deciziile de concediere, tinand cont de toate imprejurarile cauzei.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]