"Daca o angajata prin casatorie isi modifica numele se transmite in Revisal? Statul de plata pe ce nume se va face? Ce alte acte din dosarul personal mai sufera modificari/completari?"
Raspunsul specialistului:
Codul muncii instituie obligatia incheierii actului aditional pentru modificarea elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) cu exceptia situatiei in care modificarea rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca.
Modificarea numelui rezulta ca posibila din dispozitiile Codului civil ca urmare a casatoriei, astfel ca, nu este necesara incheierea unui act aditional la contractul individual de munca.
Codul muncii s-a modificat! Aflati raspunsurile la toate intrebarile din ghidul practic: Dosarul personal al salariatului.
Va garantam ca, parcurgand acest ghid, veti scapa de emotii in cazul unui control si, totodata, veti avea si numeroase avantaje in activitatea dvs. cotidiana de manager HR, detalii aici >>>
Practic, numele salariatei nu se modifica prin vointa partilor, angajat si angajator, pentru a fi necesara incheierea unui act aditional ci, se modifica in baza legii, ca urmare a casatoriei.
Astfel, dovada modificarii numelui se face cu certificatul de casatorie.
Modificarea se opereaza in Revisal conform art. 3 alin. (2) lit. b) coroborat cu art. 4 alin. (5) din HG 905/2017 si se transmite la Inspectoratul teritorial de munca in termen de 3 zile de la data aparitiei modificarii.
Statul de plata se va intocmi cu numele nou/modificat.
Nici un alt act din dosarul personal nu se modifica deoarece modificarea nu produce efecte retroactiv. Toate actele ce se vor intocmi dupa data casatoriei se vor incheia cu noul nume.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<