Sunt de acord cu politica de cookie
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Avantajele in natura de la 1 ianuarie 2010

salarizareavantaje in natura

Avantaje in natura dupa data de 1 ianuarie 2010

Notiunea de avantaje in natura este legata in prezent de cele mai multe ori de desfasurarea unei activitati dependente. Aceasta este definita de art. 7 din Codul fiscal drept orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare. Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 aprobate prin HG nr. 44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, vin sa detalieze notiunea de venituri din activitati dependente.

Astfel, veniturile de natura salariala sunt venituri din activitati dependente, daca sunt indeplinite urmatoarele criterii:

- partile care intra in relatia de munca, denumite angajator si angajat, stabilesc de la inceput: felul activitatii, timpul de lucru si locul desfasurarii activitatii;

-partea care utilizeaza forta de munca pune la dispozitia celeilalte parti mijloacele de munca, cum ar fi: spatii cu inzestrare corespunzatoare, imbracaminte speciala, unelte de munca si altele asemenea;

- persoana care activeaza contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea ei intelectuala, nu si cu capitalul propriu;

- platitorul de venituri de natura salariala suporta cheltuielile de deplasare in interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, si alte cheltuieli de aceasta natura, precum si indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca suportate de angajator;- persoana care activeaza lucreaza sub autoritatea unei alte persoane si este obligata sa respecte conditiile impuse de aceasta.

Salarizarea de la A la Z - aflati saptamanal cele mai noi informatii legate de salarizare. Direct in casuta dvs. de e-mail! Click aici!

Exemplificarea nelimitativa de la alin. (3) a art. 55 din Codul fiscal a avantajelor primite in legatura cu o activitate dependenta ne creeaza prespectiva notiunii de avantaj in natura, definirea acestora fiind, de fapt, data de Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal: „Avantajele in bani si in natura sunt considerate a fi orice foloase primite de salariat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.”

Asadar, doar din Normele metodologice se intelege ca nu numai veniturile obtinute pentru un scop personal in legatura cu un contract individual de munca sunt tratate drept avantaje si primesc acelasi tratament fiscal cu veniturile din salarii realizate lunar, dar si alte venituri primite in legatura cu alte tipuri de realtii contractuale sunt tratate asemanator.

Ceea ce nu mentioneaza in prezent in mod expres, nici Codul fiscal, nici Normele metodologice, desi practica o dovedeste, este ca avantajele obtinute in legatura cu unul din tipurile de venituri asimilate salariilor in vederea impunerii prevazute la art. 55 alin. (2) din Codul fiscal primesc acelasi tratament fiscal.

Modificarea aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2010 vizeaza precizarea in cuprinsul art. 55 alin. (3) din Codul fiscal ca avantajele sunt primite atat in legatura cu o activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca, cat si in legatura cu o activitate generatoare de venituri asimilate salariilor in vederea impunerii.

A doua modificare referitoare la avantaje in natura se refera la o identificare mai riguroasa a etapelor mecanismului optiunilor de actiuni/stock options, plan care genereaza venituri considerate neimpozabile, in special a momentului exercitarii dreptului de optiune.

Avantajul sub forma atribuirii de catre angajator a optiunii sau a dreptului pentru cumparare de actiuni membrilor personalului salarizat a fost conceput la origine drept un mijloc de asociere a dezvoltarii societatii cu o buna gestiune a sa. Mecanismul presupunea cresterea interesului propriului personal intr-o gestiune mai buna a resurselor societatii si implicit dezvoltarea acesteia. Mecanismul optiunilor de actiuni (“stock option”) se poate descompune in trei etape succesive:

- atribuirea sau acordarea - societatea atribuie beneficiarului, de obicei un salariat al societatii, dreptul de a dobandi un anumit numar de actiuni la un pret prestabilit. In cazurile cele mai intalnite, beneficiarii dreptului de optiune au la dispozitie o perioada limita pentru exercitarea optiunii de cumparare;

- exercitarea optiunii - beneficiarul dreptului hotaraste sa-si exercite dreptul de a cumpara (dobandi) actiunile ce fac obiectul dreptului; in prezent, Codul fiscal denumeste aceasta etapa momentul angajarii care din punct de vedere semantic se poate confunda cu etapa anterioara;

- cesiunea sau vanzarea - beneficiarul decide sa-i vanda actiunile dobandite.

Salarizare, avantaje in natura, tichete de masa, calcul salariu, spor de vechime, drepturi salariale. Totul pe CD-ul Ghid practic de SALARIZARE. Comandati acum!

Castigurile susceptibile a fi considerate avantaje in cadrul acestor planuri de actiuni pot fi:

- la momentul achizitiei actiunilor sau a exercitarii dreptului atribuit
In acest caz, castigul ar corespunde diferentei intre valoarea pe piata a actiunilor la data exercitarii optiunii si pretul lor de achizitie prestabilit cu ocazia acordarii dreptului de optiune.

Pentru fidelizarea salariatilor sau pentru recompensarea lor, pretul prestabilit va fi intotdeauna inferior celui reprezentat de valoarea nominala a actiunilor la momentul acordarii dreptului. In prezent, s-a renuntat la acest potential venit, Codul fiscal considerand neimpozabil avantajul creat la momentul exercitarii dreptului. In ipoteza impunerii, venitul ar reprezinta avantaj care primeste tratamentul fiscal al salariilor.

- la momentul cesiunii sau vanzarii actiunilor cumparate
In acest caz, castigul de capital corespunde diferentei intre pretul de vanzare al actiunilor si valoarea lor pe piata la momentul exercitarii dreptului de optiune; in acest caz, venitul nu mai reprezinta avantaj, dar se impoziteaza potrivit regulilor de impunere a veniturilor din investitii.

Avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordarii si la momentul exercitarii acestora sunt venituri neimpozabile.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarizareavantaje in natura

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 07 Februarie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Avantajele in natura de la 1 ianuarie 2010 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Program de lucru cu ore de zi si ore de noapte. Revisal. DocumenteIntrebare: Societatea a decis ca o parte din angajati sa presteze activitate in intervalul orar 15:30 - 24:00 ( pauza de masa este de 30 min ) prin rotatie o saptamana de dimineata si una dupa amiaza. Mentionez ca programul de functionare a societatii este de luni pana vineri 07:30 -17:30. Va rog sa ne mentionati: ce autoritati trebuie instiintate, ce documente trebuie intocmite, cum vom trece programul de lucru in Revisal si cum trebuie platiti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Reducerea saptamanii de lucru. Activitatea trebuie sa fie redusa cel putin 30 de zile lucratoareIntrebare: Datorita reducerii temporare a activitatii si reducerea comenzilor, firma poate aplica simultan in aceeasi perioada doua masuri de suspendare a CIM, pentru unele departamente somajul tehnic iar pentru alte departamente si sectii saptamana redusa de la 5 zile la 4 zile (respectand conditia de perioada). Ziua libera neplatita poate fi stabilita diferit ( de ex: luni o parte din salariati si vineri ceilalti salariati). Daca intervine mai repede redresarea decat s-a previzionat si s-a inscris in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

Alerta Coronavirus - Masuri de preventie pentru Angajatori

Descarcati gratuit Raportul Special

"CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma"
CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 

 
 
  
Alerta Coronavirus - Masuri de preventie pentru Angajatori
Descarcati gratuit Raportul Special

"CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]