Valabil la 9.09.2011
In cazul suspendarii contractului individual de munca pentru concediu de crestere a copilului, angajatorul va tine seama de o serie de reglementari care vor fi prezentate in cele ce urmeaza. Se da astfel ca exemplu situatia unei angajate care se afla in concediu de ingrijire a copilului de pana la 2 ani. In ce masura a procedat societatea corect in ceea ce priveste suspendarea contractului de munca si ce prevederi ar putea fi incalcate cu privire la declaratiile lunare?
Trebuie mentionat ca un contract individual de munca se suspenda, potrivit art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, salariatului pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului prevazute de O.U.G. nr. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, (respectiv O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului - pentru alariatele care au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011), constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute atat de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare cat si de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii si de asemenea constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de O.U.G. nr. 158/2005, cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006 (art. 18 din O.U.G. nr. 148/2005).
Pe perioada in care salariata se afla in concediu pentru cresterea copilului aceasta va fi mentionata in declaratiile angajatorului cu CIM suspendat si venituri zero.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Concedierea perfect legala
Insa, cu privire la completarea registrului general de evidenta a salariatilor programul REVISAL nu permite inregistrarea suspendarii contractelor individuale de munca, astfel incat in REVISAL nu va fi mentionata suspendarea contractului individual de munca pentru cresterea copilului.
Potrivit art. 3 alin. (2) din H.G. nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP);
b) data angajarii;
c) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
d) tipul contractului individual de munca;
e) data si temeiul incetarii contractului individual de munca.
Astfel, numai aceste elemente si modificarea lor se inregistreaza in REVISAL.