Analizam situatia expusa de un angajator, cu privire la o hotarare judecatoreasca prin care instanta a obligat reangajarea unui salariat, asa ca acesta va dispune din nou de toate drepturile aferente unui contract individual de munca.
Va reamintim ca din punctul de vedere al impozitului pe venitul din salarii, conform prevederilor art. art. 78 alin. (4) din Codul fiscal, in cazul veniturilor reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.
In acest sens, va prezentam urmatoarea speta si rezolvarea acesteia, conform specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
"In Martie 2016 se desface contractul individual de munca al unui salariat. Acesta nemultumit da in judecata societatea. In instanta, societatea castiga. Salariatul face apel, care da castig de cauza salariatului. Instanta emite Sentinta Civila Definitiva, fara emiterea Motivarii si societatea recunoaste prevederile Sentintei si reintegreaza salariatul in munca, prin reactivarea contractului in Revisal. INTREBARE: sumele ce reprezinta salariul pe perioada in care contractul s-a inchis si pana la pronuntarea sentintei conduc la realizarea de declaratii lunare rectificative SAU suma totala a celor 3 ani se face in luna de castigare a dreptului in instanta, respectiv la reactivarea contractului? S-a facut corect reactivarea contractului in Revisal?"
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Impozitul aferent salariilor stabilite in baza hotararii judecatoresti se va calcula si retine la luna platii despagubirilor conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului si se vireaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare.
Veniturile salariale sunt considerate venituri in afara functiei de baza. Impozitul pe salariu va fi cuprins in declaratia 112 aferenta lunii in care s-a facut plata.
ATENTIE!
In ceea ce priveste contributiile sociale se vor avea in vedere dispozitiile art. 147 alin. (3) din Codul fiscal conform, carora in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, prin depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele respective.
Asadar, in cazul contributiilor sociale se depun declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni conform legislatiei in vigoare in luna respectiva.
Rectificativele se depun in vederea refacerii stagiului salariatului. Declaratia nu se rectifica pentru impozitul pe venit.
In mod corect s-a procedat la reactivarea contractului individual de munca avand in vedere reintegrarea dispusa de instanta de judecata.
...mai multe cazuri prezente pe PortalCodulMuncii >>>