Intrebare: O angajata este CCC. Pe 31 ianuarie, copilul implineste doi ani iar mama trebuie sa se intoarca la serviciu pe 1 februarie. La data intrarii in CCC, societatea avea 650 de angajati. Datorita pierderii unor contracte de administrare si a crizei economice, in momentul de fata societatea nu mai are decat 5 angajate aflate in CCC. Teoretic si practic postul acestei angajate nu mai exista. Societatea nu mai are activitate in momentul de fata.
Pot emite decizia de incetare a suspenddarii pentru crestere si ingrijire copil incepand cu data de 1 februarie si tot cu acesta data sa acord preavizul legal de 20 de zile lucratoare?
Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an, doi ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
Alin. (3) din acelasi articol prevede ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) mentioneaza ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Ghidul HR-istului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Observam ca in cazul reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului nu i se aplica intedictiile de desfacere ale contractului individual de munca. Cu alte cuvinte, angajatorul va putea dispune concedierea cu incalcarea acestor interdictii numai in situatia reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.
Prin urmare, daca angajatorul nu se afla in situatia reorganizarii judiciare sau a falimentului, chiar daca nu are comenzi si nu desfasoara activitate nu va putea inceta contractul de munca al salariatei revenita din concediu crestere copil decat dupa 6 luni de la revenirea definitiva a salariatei in unitate.
Insa, angajatorul poate solicita propria insolventa. In situatia insolventei societatii, procedura incetarii contractelor individuale de munca ale salariatilor este supusa dispozitiilor speciale reglementate in art. 86 din Legea insolventei.
Astfel, potrivit art. 86 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, contractele in derulare se considera mentinute la data deschiderii procedurii. Orice clauze contractuale de desfiintare a contractelor in derulare pentru motivul deschiderii procedurii sunt nule.
Un contract de munca sau de inchiriere, in calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz.
Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva.
Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
Cu privire la plata drepturilor salariale in perioada de preaviz, potrivit art. 2 din Legea 200/2006 , din Fondul de garantare se asigura plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare, denumiti in continuare angajatori in stare de insolventa.