legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salariata revine din CCC si doreste incetarea CIM. Mai operam majorarea salariului minim?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
14 August 2015
14 August 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
cccrevenirea din CCCsalariata revine din concediu crestere copilconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Exista numeroase nelamuriri cu privire la revenirea salariatelor din concediul pentru cresterea copilului. Sunt cazuri in care angajatorii au plasat pe posturile salariatelor, angajati cu CIM pe perioada determinata. Sunt si cazuri in care salariatele se intorc la termen sau mai devreme, precum si situatii cand se intorc mai tarziu si cer concediu fara plata.

Astazi tratam o speta deosebit de interesanta, referitoare la salariata care se intoarce din CCC si doreste incetarea contractului individual de munca.

Intrebarea angajatorului este deosebit de interesanta, tinand cont de faptul ca o intalnim adesea in practica: Daca angajata revenita din CCC nu mai presteaza activitate la revenire, ii mai operam majorarea salariala la nivelul salariului minim? Angajata era platita acum 2 ani la nivelul salariului minim din acea perioada.

Evident, avand in vedere faptul ca salariata nu va mai presta activitate la revenirea din CCC, angajatorul nu mai are obligatia de a-i modifica salariul la nivelul salariului minim brut pe tara.

"In practica, angajatorul opereaza incetarea suspendarii contractului, actualizeaza salariul apoi inceteaza contractul chiar daca nu are obligatia majorarii salariale la valoarea salariului de baza minim brut pe tara", precizeaza specialistii din domeniu.

Calcul indemnizatie crestere copil 2015

Acte indemnizatie crestere copil


Tinem cont de prevederile art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:


a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.


Concediul pentru cresterea copilului se acorda:
- pana la implinirea varstei de un an;
- pana la implinirea varstei de 2 ani;
- pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Concediul pentru cresterea copilului reprezinta unul dintre cazurile de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului si are ca efecte intreruperea temporara a prestarii muncii si implicit a platii salariului de catre angajator (art. 51 lit. a) din Codul muncii).

In perioada acordarii concediului pentru cresterea copilului, salariatul nu poate fi concediat, beneficiind atat de prevederile art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, cat si de dispozitiile art. 25 din O.U.G. nr. 111/2010. Masura concedierii va putea fi dispusa insa in cazul reorganizarii judiciare si a falimentului.

De asemenea, este interzisa concedierea salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie acordat in baza O.U.G. nr. 111/2010.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]