Raspuns: Contractul individual de munca se suspenda, potrivit art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, din initiativa salariatului pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului prevazute de O.U.G. nr. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare si de asemenea constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de O.U.G. nr. 158/2005, probata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006 (art. 18 din O.U.G. nr. 148/2005).
Astfel, potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 405/2004 cu privire la Procedura privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, la completarea declaratiei exista rubrica in care pot fi mentionate numarul orelor suspendare in luna.
In concluzie, pe perioada in care salariata se afla in concediu pentru cresterea copilului aceasta va fi mentionata in declaratiile angajatorului cu CIM suspendat si venituri zero.
Insa, cu privire la completarea registrului general de evidenta a salariatilor programul REVISAL nu permite inregistrarea suspendarii contractelor individuale de munca, astfel incat in REVISAL nu va fi mentionata suspendarea contractului individual de munca pentru cresterea copilului. Potrivit art. 3 alin. (2) din H.G. nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP);
b) data angajarii;
c) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
d) tipul contractului individual de munca;
e) data si temeiul incetarii contractului individual de munca.
Astfel, numai aceste elemente si modificarea lor se inregistreaza in REVISAL.