Piata muncii a crescut in primele sase luni cu 60.000 de noi angajati

piata munciiangajarecompaniitraining
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un raport facut asupra pietei muncii arata ca in primele sase luni ale acestui an numarul de angajati a crescut cu pana la 60.000 de persoane. Dupa doi ani in care scaderea a fost continua, numarul de salariati a inceput sa inregistreze din nou un trend ascendent, iar salariile in cazul unor angajati cu anumite specializari au fost majorate cu 10% fata de prima parte a anului trecut.

In concret, incepand din luna ianuarie si pana la sfarsitul lunii mai au fost inregistrati 58.900 se salariati noi, totalul oamenilor angajati pe piata muncii fiind astfel de 4,155 milioane de persoane, asa cum arata datele furnizate de Institutul National de Statistica. In aceeasi perioada a anului trecut, numarul de salariati scazuse cu 55.800 de persoane, ca urmare a reducerilor de personal implementate de mai multe companii.

Analistii in acest domeniu considera ca schimbarea este datorata si ultimelor modificari legislative care ii fac practic pe angajatori sa prelungeasca pe o perioada mai mare contractele temporare incheiate cu salariatii, de la 18 la 24 de luni, tocmai pentru ca noul Cod al muncii prevede aceasta posibilitate.

Multe dintre companiile private inregistreaza in aceasta perioada cresteri ale profitului, fapt care ii determina pe multi angajatori sa desfasoare din nou procese de recrutare si selectie. Acelasi trend ascendent este inregistrat si in ceea ce priveste recrutarile online, fapt dovedit si de incasarile mai mari ale site-urilor care posteaza in aceasta perioada cu aproximativ 20% mai multe oferte decat cele afisate anul trecut in perioada similara.

In ceea ce priveste salariile, in prima jumatate a acestui an s-a inregistrat un salariu mediu net de 1.457,4 lei, aflat astfel in crestere cu 1% fata de 2010. Sunt insa acordate salarii mai mari cu 10% in cazul celor care castiha intre 1.500 si 2.000 euro net pe luna.

Mai mult, companiile investesc din nou in angajati si ii trimit pe acestia la sesiuni de training care costa uneori, pe zi, si aproximativ 1.600 de euro, ceea ce nu poate decat sa ii bucure pe cei care organizeaza aceste sesiuni de dezvoltare profesionala.

Specialistii in afaceri considera ca pe piata isi face simtita prezenta o noua generatie de manageri care nu au fost instruiti in ultimii ani si care acum sunt trimisti la training de catre companiile pentru care acestia lucreaza.

In privinta concedierilor efectuate de aceste companii, datele nu indica o rata substantiala in acest sens. Astfel, circa 20% dintre companiile locale au facut concedieri in prima parte a acestui an, in vreme ce 30% dintre firme nu au efectuat niciun fel de modificare in ceea ce priveste numarul de angajati. In schimb, 48% din totalul companiilor au angajat persoane noi in primele sase luni ale acestui an. Se remarca in acest sens si o crestere de 7% in ceea ce priveste angajarile facute de companii anul acesta cele mai multe companii au angajat specialisti, dar circa 45% au angajat si pe pozitii de entry level si middle level.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
piata munciiangajarecompaniitraining

Data aparitiei: 02 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Piata muncii a crescut in primele sase luni cu 60.000 de noi angajati Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]