Sprijin pentru imm-urile din zonele sud-est si sud-muntenia: cursuri de crestere a competentelor digitale pentru angajati

cursuricursuri gratuiteprogrmare
Sprijin pentru imm-urile din zonele sud-est si sud-muntenia: cursuri de crestere a competentelor digitale pentru angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romania ar putea avea o crestere de peste 16% a PIB-ului pe cap de locuitor in 6 ani, daca ar opera o digitalizare accelerata atat in zona publica, cat si in cea privata, arata un raport din 2021.  In 2022, Digital Economy and Society Index (DESI), prin care Comisia Europeana monitorizeaza mai multe arii pe care le considera cruciale pentru revenirea economica, printre care tehnologia 5G, competentele digitale, digitalizarea companiilor si a administratiei publice, situa Romania pe ultimul loc, 28 din 28 .  Utilizarea de solutii si servicii profesionale digitale ramane inca foarte redusa nu numai in administratia publica centrala si locala, dar si la multe firme private. 

In special companiile mici si mijlocii au nevoie de sprijin pentru a se adapta la dinamica sectoarelor economice cu potential printr-un proces de formare continuu a angajatilor, mai ales in domeniul digital.  

Programele de training finantate prin fonduri europene reprezinta o solutie pentru IMM-uri, oferindu-le finantare gratuita pentru instruirea angajatilor, cresterea competentelor angajatilor proprii prin cursuri certificate de Autoritatea Nationala pentru Calificari si fidelizarea angajatilor prin asigurarea unor competente digitale sporite.

In perioada februarie-noiembrie 2023, companiile private din regiunile de Sud-Est si Sud-Muntenia pot beneficia de doua astfel de programe de training cu finantare europeana, prin care pot dezvolta GRATUIT competentele digitale ale angajatilor. 

Programul D4D (Digitalizare pentru Dezvoltare) urmareste cresterea competentelor digitale pentru 301 angajati din cadrul a 32 firme private situate in regiunea Sud-Est (judetele Galati, Braila, Tulcea, Constanta, Buzau, Vrancea) si este organizat de Asociatia Patronala Centrul Regional de Antreprenoriat Urban ("CRAU"), Regiunea Sud-Est, in parteneriat cu Asociatia Afaceri Comunitati Oameni din Romania/Galati. Cel de-al doilea program, EFORT (Eficienta pentru Folosirea Responsabila a Tehnologiei), se adreseaza unui numar de 301 angajati din 32 de companii private din regiunea Sud-Muntenia (judetele Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita si Calarasi) si este accesat de Asociatia Patronala Centrul Regional de Antreprenoriat Urban ("CRAU"), Regiunea Sud- Muntenia. 

Fiecare dintre cele doua programe urmareste imbunatatirea nivelului de competente a angajatilor, prin dezvoltarea unui program integrat de formare profesionala in domeniul tehnologiei informatiilor. 

Astfel, ambele proiecte ofera CURSURI COMPLET GRATUITE de formare profesionala in 4 specializari-cheie din domeniul digital: Operator introducere, validare si prelucrare date, Excel pentru afaceri si analiza date, Specialist Social Media si Programare/creare site-uri web. 

Cursurile se desfasoara la sediul companiilor si sunt certificate de Autoritatea Nationala pentru Calificari. Cel mai scurt curs se intinde pe durata a 40 de ore (teorie si practica), iar cel mai lung poate acoperi 720 de ore (teorie si practica), in conditii flexible, astfel incat programul de lucru al companiilor sa fie cat mai putin afectat. 

Inscrierile se fac in perioada februarie-aprilie 2023, iar conditiile de participare la cursuri sunt aceleasi pentru ambele proiecte: persoanele trebuie sa fie angajate la firme private cu contract de munca (norma intreaga sau partiala), sa aiba domiciliul/resedinta in regiunea Sud-Est (judetele Galati, Braila, Tulcea, Constanta, Buzau, Vrancea), in cazul proiectului D4D si in Sud-Muntenia (judetele Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita si Calarasi) pentru programul EFORT si sa aiba minimum 10 clase absolvite. 

Cele doua proiecte sunt cofinantate din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritara 3: Locuri de munca pentru toti. 

Pentru mai multe detalii despre proiecte si inscrieri puteti contacta direct pe Simona Neagu, email : proiect.digitalizare.d4d@gmail.com, tel : 0770.592.548

Pentru inscrieri online accesati: 

Regiunea Sud-Est (judetele Galati, Braila, Tulcea, Constanta, Buzau, Vrancea)

Regiunea Sud-Muntenia (judetele Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita si Calarasi)
http://eco-rural.ro/curs/efort/




1 https://www.agerpres.ro/economic-intern/2021/02/25/digitalizarea-ar-putea-creste-pib-ul-romaniei-cu-16-48-raport--667919
2 https://romania.representation.ec.europa.eu/news/indicele-economiei-si-societatii-digitale-2022-ansamblu-s-au-inregistrat-progrese-dar-au-ramas-urma-2022-07-28_ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cursuricursuri gratuiteprogrmare

Data aparitiei: 02 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sprijin pentru imm-urile din zonele sud-est si sud-muntenia: cursuri de crestere a competentelor digitale pentru angajati Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]