Multinationalele din Romania ar putea fi impozitate incepand cu 2023

Mara Dobrin
Mara Dobrin
18 Ianuarie 2022
18 Ianuarie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
impozit multinationaleimpozitarea multinationalelorgrupurile multinationale impozit
Multinationalele din Romania ar putea fi impozitate incepand cu 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Multinationalele din Romania ar putea fi impozitate incepand cu 1 ianuarie 2023, conform ministrului Finantelor, Adrian Caciu. Este vorba despre directiva privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinationale din cadrul UE, directiva care se doreste a fi implementata si adoptata si de catre statul roman.
 
Recent, a avut loc reuniunea Consiliului Afaceri Economice si Financiare (Ecofin), unde unul dintre subiectele dezbatute a fost propunerea de Directiva privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinationale din UE: 
 
“Ministrii de Finante au fost invitati sa confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar si necesitatea transpunerii in legislatia UE, panã la 1 ianuarie 2023, a regulilor internationale agreate in Cadrul Incluziv al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economicã (OCDE). Directiva asigurã o cotã minimã efectivã de impozitare de 15% pentru activitãtile globale ale multinationalelor”, a declarat Ministerul Finantelor, intr-un comunicat, coform HOTNEWS.

Impozit multinationale - care sunt grupurile vizate?
 

Este vorba despre toate grupurile mari, nationale sau internationale, cu venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an si care au compania-mama sau un afiliat intr-unul dintre statele membre ale UE.
 
"Romania sustine toate mãsurile de combatere a planificãrii fiscale. Apreciem cã acest proiect va contribui la asigurarea unei competitii echitabile in cadrul pietei interne a UE. Adoptarea si implementarea directivei este un obiectiv prioritar si pentru Romania, de aceea vom pregati toate masurile necesare implementarii acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023", a mai specificat Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
 
Companiile se asteapta la taxe mai mari, ca urmare a crizei Covid-19
 
Un studiu recent arata ca mai bine de jumatate din companiile din lumea intreaga sunt de parere ca taxele vor creste, ca urmare a efectelor generate de pandemia Covid-19. Tocmai de aceea, 58% dintre firme considera ca normele fiscale vor fi mai aspre. 
 
Ceea ce va duce la un numar ridicat de litigii cauzate din pricina deficitelor guvernamentale tot mai mari, observa studiul realizat de Deloitte, intitulat Tax Survey: Beyond BEPS (Base Erosion and Profit Shifting).
 
MULTINATIONALELE CRED CA VOR AVEA MAI MULTE CONTROALE FISCALE...mai multe despre taxarea multinationalelor >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]