Multinationalele din Romania ar putea fi impozitate incepand cu 1 ianuarie 2023, conform ministrului Finantelor, Adrian Caciu. Este vorba despre directiva privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinationale din cadrul UE, directiva care se doreste a fi implementata si adoptata si de catre statul roman.
Recent, a avut loc reuniunea Consiliului Afaceri Economice si Financiare (Ecofin), unde unul dintre subiectele dezbatute a fost propunerea de Directiva privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinationale din UE:
“Ministrii de Finante au fost invitati sa confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar si necesitatea transpunerii in legislatia UE, panã la 1 ianuarie 2023, a regulilor internationale agreate in Cadrul Incluziv al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economicã (OCDE). Directiva asigurã o cotã minimã efectivã de impozitare de 15% pentru activitãtile globale ale multinationalelor”, a declarat Ministerul Finantelor, intr-un comunicat, coform HOTNEWS.
Impozit multinationale - care sunt grupurile vizate?
Este vorba despre toate grupurile mari, nationale sau internationale, cu venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an si care au compania-mama sau un afiliat intr-unul dintre statele membre ale UE.
"Romania sustine toate mãsurile de combatere a planificãrii fiscale. Apreciem cã acest proiect va contribui la asigurarea unei competitii echitabile in cadrul pietei interne a UE. Adoptarea si implementarea directivei este un obiectiv prioritar si pentru Romania, de aceea vom pregati toate masurile necesare implementarii acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023", a mai specificat Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
Companiile se asteapta la taxe mai mari, ca urmare a crizei Covid-19
Un studiu recent arata ca mai bine de jumatate din companiile din lumea intreaga sunt de parere ca taxele vor creste, ca urmare a efectelor generate de pandemia Covid-19. Tocmai de aceea, 58% dintre firme considera ca normele fiscale vor fi mai aspre.
Ceea ce va duce la un numar ridicat de litigii cauzate din pricina deficitelor guvernamentale tot mai mari, observa studiul realizat de Deloitte, intitulat Tax Survey: Beyond BEPS (Base Erosion and Profit Shifting).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<