Va informam ca 73% dintre romani considera ca Inteligenta Artificiala, numita GenAI, va avea un anumit impact asupra locului de munca, conform unui raport intitulat "Cum se schimba preferintele de munca in era GenAI".
Studiul a fost publicat de catre Boston Consulting Group (BCG), The Network si The Stepstone Group, citat de
Agerpres.
Tocmai de aceea, 55% dintre cei chestionati doresc sa se recalifice pentru a se adapta noului context, in timp ce 40% doar daca este necesar, iar 5% nu-si propun deloc acest lucru.
ATENTIE!
NU puteti concedia un salariat incompetent daca nu aveti aceasta evaluare. Fara ea, concedierea este nula si salariatul va fi reintegrat pe loc de orice instanta de judecata.
V-am convins de importanta evaluarii? Atunci iata si o lucrare cu informatii complete despre aceasta activitate obligatorie pentru orice manager HR - Procedura completa de evaluare a angajatilor, DETALII AICI >>>
Trei sferturi dintre angajati cred ca GenAI va aduce un anumit nivel de schimbare la locul de munca. In ciuda vremurilor incerte, acestia raman increzatori in pozitia lor pe piata muncii: 57% dintre ei sunt pregatiti sa se recalifice in noi pozitii pentru a avansa in cariera.
60% dintre respondentii romani considera ca detin avantajul
Asadar, 60% dintre respondentii romani considera ca detin avantajul atunci cand negociaza pentru un nou loc de munca, iar 65% dintre acestia declara ca sunt abordati de catre potentiali angajatori cel putin odata pe an, 12% odata la cativa ani si doar 23% spun ca nu au fost contactati niciodata.
In ce priveste gradul de adoptie al AI, doar 23% dintre romani spun ca folosesc aceasta tehnologie in mod regulat, fata de 29% dintre francezi sau 39% dintre americani. 23% dintre romani nu au auzit niciodata despre AI, comparativ cu 14% dintre respondentii la nivel global, semnaleaza raportul.
Prioritizand recalificarea si dezvoltarea, acestia nu doar ca se pregatesc sa se adapteze la schimbarile tehnologice, dar isi exprima si increderea in capacitatea lor de a prospera pe o piata a muncii in evolutie. Aceasta adaptabilitate este esentiala pentru mentinerea unei forte de munca robuste si reziliente in fata progreselor tehnologice continue.
"Vedem o evolutie rapida si maturizare a opiniilor angajatilor fata de AI si o recunoastere cruciala a faptului ca un angajament pentru recalificare continua este benefic pentru angajati pe termen lung", a spus Jens Baier, director general si partener senior la BCG, lider in zona resurselor umane.
Aspectele de ordin financiar sunt prioritare pentru angajatii romani
Din perspectiva factorilor importanti pentru alegerea locului de munca, aspectele de ordin financiar sunt prioritare pentru angajatii romani, fiind urmate de echilibrul dintre viata personala si cea profesionala, precum si de relatia cu superiorii. La nivel global, factorul cel mai apreciat este securitatea locului de munca.
Angajatii romani sunt siguri si cu privire la ceea ce nu-si doresc. Astfel, 69% ar refuza o oferta de munca atractiva daca ar avea o experienta negativa in timpul procesului de interviu. In plus, 35% dintre angajati spun ca nu vor lucra pentru companii care nu ofera optiunea lucrului de acasa sau de la distanta, iar 41% apreciaza diversitatea si incluziunea la locul de munca.
"In ultimii ani, i-am vazut pe candidatii romani mult mai interesati decat in trecut de subiecte precum echilibrul dintre viata personala si cea profesionala, posibilitatea de a lucra remote, relatia cu managerul si cu echipa sau oportunitatile de dezvoltare personala. Nu vor ajunge niciodata sa depaseasca importanta salariului, dar intra pe lista elementelor obligatorii pe care trebuie sa le bifeze un viitor job. Mai mult, in cazul candidatilor tineri si foarte tineri, lista de asteptari pe care le au de la un angajator este foarte bine conturata. Stiu clar ce isi doresc si, in unele cazuri, sunt mult mai hotarati, decat candidati din alte categorii de varsta, sa nu accepte un job care nu le indeplineste toate standardele", a afirmat Bogdan Badea, CEO eJobs Romania, conform comunicatului.
Raportul "Cum se schimba preferintele de munca in era GenAI" se bazeaza pe datele unui sondaj realizat pe 150.000 de angajati din 188 de tari si este a doua parte a editiei 2024 din seria Decoding Global Talent. Sondajul din Romania a fost efectuat pe un esantion de 1074 de respondenti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii modificare timp de lucruIntrebare: Avem un salariat pensionar grad 3 cu 4 h/zi si solicita reducerea programului la 2 saptamani/luna. Va rog sa precizati ce modificari se aduc CIM in aceste conditii si numarul total de ore/luna mentionat in act aditional si Revisal.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru instalator pentru sisteme fotovoltaice solareIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un model de fisa post pentru instalator sisteme fotovoltaice solare COR 741103.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<