Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care o treime dintre companiile prezente pe piata din Romania vor creste salariile cu procente cuprinse intre 6% si 10%, in acest an.
Totusi, doi din zece angajati (19%) doresc majorari de peste 20%, reiese dintr-o cercetare de specialitate, publicata in data de 6 martie, potrivit
Agerpres.
Datele Randstad Romania HR Trends 2024 arata ca discrepanta cea mai mare intre ceea ce ofera organizatiile si ce isi doresc angajatii este in intervalul de crestere a salariului de peste 20%, preferat de 19% dintre angajati, dar care reprezinta o optiune doar pentru 1% dintre angajatorii romani.
Beneficiul financiar acordat cel mai frecvent
Conform cercetarii, beneficiul financiar acordat cel mai frecvent este telefonul mobil (81%), urmat de bonusurile bazate pe performanta individuala (80%), dar 17% dintre companiile respondente le ofera angajatilor si participare la profit.
De asemenea, solutia care predomina in randul companiilor pentru a raspunde provocarilor legate de forta de munca este cea de a oferi programe de training (68%), in timp ce 96% dintre angajati vor un echilibru intre viata personala si viata profesionala.
Din punct de vedere al companiilor, angajarile estimate pentru anul 2024 au ca scop cresterea afacerii, intr-o proportie care transmite un semnal economic optimist pentru acest an, de la 82% in 2023, la 89%. In acelasi timp, 66% dintre liderii de afaceri care au raspuns studiului se confrunta cu provocarea de a mentine interesul candidatilor pe parcursul intregului proces de recrutare.
Domenii in care cererea de angajare a crescut
Intentiile de angajare au crescut de la 23%, anul trecut, la 29% in 2024, in ceea ce priveste serviciile pentru clienti/serviciile post-vanzare, dar se remarca si o tendinta in crestere a cererii de angajare in departamentele administrative/de back office, pentru care intentiile s-au majorat de la 21% la 29%. Totodata, intentiile de angajare pentru departamentele de IT/tehnologie si vanzari inregistreaza scaderi semnificative in acest an (de la 46% in 2023, la 27%, respectiv de la 46% la 22%).
Se identifica o tendinta in scadere si in inginerie (de la 38% la 22%), precum si in departamentele de HR/training/dezvoltare (de la 26% la 9%) si in cele de marketing traditional/comunicare (de la 15% la 2%).
Ce provocari intalnesc angajatorii?
- mentinerea talentelor implicate (engaged) pe durata procesului de recrutare (66%), retentia performerilor si dezvoltarea liderilor talentati (61%), atragerea de talente (59%), gestionarea asteptarilor privind compensatiile si beneficiile (52%), gestionarea fluctuatiei ridicate a personalului (28%), gestionarea deficitului de competente (27%), construirea brandului de angajator (26%), deficitul de talente locale (25%), integrarea noilor angajati (24%) si asigurarea sanatatii mintale a angajatilor (22%), concluzioneaza cercetarea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii modificare timp de lucruIntrebare: Avem un salariat pensionar grad 3 cu 4 h/zi si solicita reducerea programului la 2 saptamani/luna. Va rog sa precizati ce modificari se aduc CIM in aceste conditii si numarul total de ore/luna mentionat in act aditional si Revisal.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru instalator pentru sisteme fotovoltaice solareIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un model de fisa post pentru instalator sisteme fotovoltaice solare COR 741103.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<