Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care o treime dintre companiile prezente pe piata din Romania vor creste salariile cu procente cuprinse intre 6% si 10%, in acest an.
Totusi, doi din zece angajati (19%) doresc majorari de peste 20%, reiese dintr-o cercetare de specialitate, publicata in data de 6 martie, potrivit
Agerpres.
Datele Randstad Romania HR Trends 2024 arata ca discrepanta cea mai mare intre ceea ce ofera organizatiile si ce isi doresc angajatii este in intervalul de crestere a salariului de peste 20%, preferat de 19% dintre angajati, dar care reprezinta o optiune doar pentru 1% dintre angajatorii romani.
Beneficiul financiar acordat cel mai frecvent
Conform cercetarii, beneficiul financiar acordat cel mai frecvent este telefonul mobil (81%), urmat de bonusurile bazate pe performanta individuala (80%), dar 17% dintre companiile respondente le ofera angajatilor si participare la profit.
De asemenea, solutia care predomina in randul companiilor pentru a raspunde provocarilor legate de forta de munca este cea de a oferi programe de training (68%), in timp ce 96% dintre angajati vor un echilibru intre viata personala si viata profesionala.
Din punct de vedere al companiilor, angajarile estimate pentru anul 2024 au ca scop cresterea afacerii, intr-o proportie care transmite un semnal economic optimist pentru acest an, de la 82% in 2023, la 89%. In acelasi timp, 66% dintre liderii de afaceri care au raspuns studiului se confrunta cu provocarea de a mentine interesul candidatilor pe parcursul intregului proces de recrutare.
Domenii in care cererea de angajare a crescut
Intentiile de angajare au crescut de la 23%, anul trecut, la 29% in 2024, in ceea ce priveste serviciile pentru clienti/serviciile post-vanzare, dar se remarca si o tendinta in crestere a cererii de angajare in departamentele administrative/de back office, pentru care intentiile s-au majorat de la 21% la 29%. Totodata, intentiile de angajare pentru departamentele de IT/tehnologie si vanzari inregistreaza scaderi semnificative in acest an (de la 46% in 2023, la 27%, respectiv de la 46% la 22%).
Se identifica o tendinta in scadere si in inginerie (de la 38% la 22%), precum si in departamentele de HR/training/dezvoltare (de la 26% la 9%) si in cele de marketing traditional/comunicare (de la 15% la 2%).
Ce provocari intalnesc angajatorii?
- mentinerea talentelor implicate (engaged) pe durata procesului de recrutare (66%), retentia performerilor si dezvoltarea liderilor talentati (61%), atragerea de talente (59%), gestionarea asteptarilor privind compensatiile si beneficiile (52%), gestionarea fluctuatiei ridicate a personalului (28%), gestionarea deficitului de competente (27%), construirea brandului de angajator (26%), deficitul de talente locale (25%), integrarea noilor angajati (24%) si asigurarea sanatatii mintale a angajatilor (22%), concluzioneaza cercetarea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Pensie invaliditate sau pensie persoana cu handicapIntrebare: Referitor la raspunsul oferiti ,, Conditii pensionare certificat handicap accentuat. valabil la 22 Feb 2025, pentru care va multumesc va informez ca am varsta de 53 ani in martie 2025, certificatul meu de handicap ACCENTUAT este permanent din 21.01.2008, dar primul meu certificat de handicap gradul II Cum era atunci il am din 1993 (perioada in care eram student, studii terminate la zi cu diploma am adeverinta si foaie matricola), data ivirii pe acel certificat (erau revizuite la 1 an ) este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie anticipata. Conditii.Intrebare: O salariata nascuta in aprilie 1967 cu o vechime totala de 37 ani si 6 luni, din care 11 ani si 10 luni lucrati in grupa a II a munca, se poate pensiona anticipat la varsta de 58 ani ? Daca da, adaosul de vechime de la cei 11 ani si 10 luni (adica 3 ani si 7 luni) se adauga la vechimea totala, in final sa aiba o vechime de 40 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<