Ce probleme ridica detasarea in relatia cu ReviSal

Revisaldetasareunitate cesionaraCIMregesperioada detasariiprobleme detasare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Pe durata detasarii, unitatea cesionara intampina unele probleme care tin de reglementarile legislative inscrise in mod neclar sau care inca nu au fost modificate pentru a se potrivi unui context actual. Sa pornim de la simpla constientizare a textelor Codului muncii care reglementeaza detasarea.

Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. in mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Iata cum legiuitorul pune atat unitatea cedenta (care dispune detasarea), cat si unitatea cesionara (care solicita detasarea salariatului) in postura de angajator, cu toate drepturile si obligatiile specifice. Din acest punct de vedere, apreciem ca si sub aspectul inscrierii in REVISAL a unor informatii relevante in perioada detasarii atat unitatea cedenta, cat si cea cesionara ar trebui sa aiba acelasi tip de obligatii.

Aceasta opinie este intarita si de prevederile art. 47 din Codul muncii, conform carora drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea. Mai mult decat atat, pe durata detasarii, salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.

Consideram ca reglementarea din H.G. nr. 500/2011, modificata si completata, este criticabila, in sensul in care nu prevede in mod clar obligatia unitatii cesionare de a efectua in REVISAL inscrisuri privind cesiunea temporara a contractului de munca incheiat la nivelul unitatii cedente si consemnarea unor eventuale modificari ale CIM ce pot interveni pe durata detasarii, conform legii.
Textele din H.G. nr. 500/2011, modificata si completata, pe care le analizam sunt urmatoarele:

- registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde si elementul perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea (art . 3 alin. (2) lit. c) din H.G. nr. 500/2011);

Analiza logica a textului de lege arata ca se reglementeaza in fapt obligatia unitatii cedente de a inscrie in REVISAL faptul ca salariatul este detasat pentru o anumita perioada de timp, la un alt angajator a carui denumire trebuie inscrisa in aplicatie.
- la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a) - g) din H.G. nr. 500/2011 se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza (art. 4 alin. (1) lit. a) din H.G. nr. 500/2011, modificata si completata).

Textul de lege citat ridica semne de intrebare. in timp ce reglementarea de la art. 3, mentionata anterior, vorbea despre obligatiile unitatii cedente de a consemna detasarea, reglementarea de la art. 4 alin. (1) lit. a) vorbeste despre obligatii de inscriere la angajare, or in postura de angajator care sa inscrie detasarea se afla doar unitatea cesionara (la care este detasat salariatul). Va rugam sa observati cat de voalata este reglementarea si cat de greu se poate distinge cine este debitorul obligatiei de a inregistra in registru elementele din contract cel mai tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.

Sustinem insa cu argumente ca detasarea trebuie inscrisa de unitatea cesionara, pentru urmatoarele motive: detasarea reprezinta o situatie de suspendare a CIM numai din perspectiva unitatii cedente, care nu mai beneficiaza de prestarea muncii si nu mai plateste salariul; din perspectiva unitatii cesionare, contractul este preluat temporar si se executa cu toate drepturile si obligatiile, trebuind asumat inclusiv sub aspectul birocratic al ReGES.

Pe durata detasarii, CIM poate fi modificat sub aspectul felului muncii, cu acordul salariatului. Din perspectiva obligatiei unitatii cesionare de a acorda salariatului detasat drepturile mai favorabile, in situatia in care sunt specifice locului de munca si alte drepturi suplimentare (cum ar fi sporuri aferente unor conditii de munca), apreciem ca CIM se poate modifica temporar si sub aspectul acordarii unor sporuri, ce trebuie de asemenea formalizate si inscrise in REVISAL.

Pentru aceste motive sustinem ca perioada detasarii trebuie inscrisa ca atare intr-un istoric detaliat, la nivelul unitatii cesionare, cu atat mai mult cu cat unitatea cedenta nu are obligatia de a inscrie in REVISAL decat durata detasarii si destinatia salariatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Revisaldetasareunitate cesionaraCIMregesperioada detasariiprobleme detasare

Data aparitiei: 08 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce probleme ridica detasarea in relatia cu ReviSal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]