Intrebare: Cine suporta plata indemnizatiei pentru o salariata diagnosticata cu TBC, al carei contract de munca este suspendat pentru concediu crestere copil incepand cu aprilie 2012?
Raspuns: In baza art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii republicat, concediul pentru cresterea copilului reprezinta o cauza de suspendare a contractului individual de munca. Pe durata concediului pentru cresterea copilului salariata beneficiaza de indemnizatie pentru crestere copil, acordata in baza prevederilor OUG 111/2010.
Dupa incetarea perioadei de suspendare a contractului individual de munca pentru concediu crestere copil salariata in cauza poate beneficia de concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca. Astfel ca salariata nu poate beneficia concomitent de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului precum si de concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.
In situatia in care salariata solicita incetarea concediului pentru cresterea copilului si reluarea activitatii, se va inceta suspendarea contractului individual de munca dispusa in baza art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii. Ulterior, supa incetarea suspendarii, salariata poate beneficia de concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca in conditiile OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
Potrivit art. 12 din cuprinsul OUG 158/2005, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca si din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator.