In primul rand, este important de stiut care sunt prevederile in vigoare, in ceea ce priveste acordarea concediului de crestere a copilului.
Asadar, iata cine beneficiaza de concediul si indemnizatia de crestere a copilului in momentul prezent:
1. Persoanele care in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, adoptiei, incredintarii in vederea adoptiei, plasamentului sau tutelei, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului
2. Parintii care se afla in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, plata indemnizatiei lunare, stimulent de insertie/concediu fara plata
Ce se petrece cand o salariata nu doreste sa beneficieze de CCC, din varii motive? Cum se procedeaza si ce beneficii va avea salariata?
"Lucrez in invatamant si daca doresc sa raman doar cele 42 zile dupa nasterea copilului (pentru ca anul viitor am inspectia pentru definitivat) si dupa aceasta perioada sa revin inapoi la scoala, beneficiez de un spor in plus?", intrebare din PortalInstitutiiPublice.ro
Pana la data de 30 iunie, anul curent, plata indemnizatiei nu se suspenda atat timp cat parintele aflat in concediu realizeaza venituri impozabile, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada respectiva, care sa nu depaseasca 3.000 de lei intr-un an calendaristic.
Dar aceasta limita a crescut, incepand cu data de 1 iulie 2016, la 3.187,5 lei, dat fiind faptul ca aceasta nu va mai fi raportata la indicatorul social de referinta, ci la cuantumul minim al indemnizatiei de crestere (mai precis, 1.062,5 lei x 3).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<