Se doreste aplicarea unitara la nivelul intregii tari a legislatiei in domeniu, prin punerea in acord a normelor metodologice cu prevederile Legii nr. 66 din 2016.
Va amintim faptul ca Legea nr. 66 din 2016 a modificat in luna aprilie programul de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Cateva dintre masurile nou introduse de proiectul normativ:
- se elimina optiunea de concediu si a nivelurilor maxime ale indemnizatiei.
Portal Codul Muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
- s-a introdus regula celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului
- s-a introdus un nou mod de stabilire a veniturilor care se iau in calcul in raport cu perioada de eligibilitate.
- s-a decis prelungirea din oficiu a perioadei de acordare a stimulentului de insertie pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 66 din 2016, se aflau in plata, prelungirea sau reluarea CCC si a indemnizatiei in cazul celor care au optat pentru concediu de pana la 1 an.
- s-a decis regularea din oficiu a platii drepturilor in cazul in care au fost suspendate ca urmare a neachitarii impozitelor si taxelor locale, incusiv pe perioada de suspendare.
- s-a decis ca persoanele care au nascut inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 66 din 2016 si care nu au indeplinit conditiile de eligibilitate prevazute de OUG nr. 111 din 2010, insa indeplinesc conditiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului, pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.
- s-a luat decizia ca la solicitarea indemnizatiei de crestere a copilului sa fie suficienta depunerea in copie a documentelor justificative si confruntarea lor cu originalul, fara a mai fi nevoie de egalizarea lor.
- pentru copiii nascuti in strainatate certificatul/ extrasul de nastere se va solicita in traducere autorizata, nu si legalizat, ca pana acum.
"Facem precizarea ca noul proiect de act normativ nu implica niciun efort bugetar suplimentar.", se precizeaza in cadrul comunicatului de presa.
Proiectul de hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, poate fi gasit aici: Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.52/2011.
Conform comunicatului dat publicitatii pe site-ul Ministerului Muncii, concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor se acorda in perioada in care parintii isi suspenda activitatea profesionala.
Cu toate acestea, pentru a facilita tranzitia de la viata de familie la cea profesionala, parintii pot realiza, in aceasta perioada, venituri din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din agricultura, silvicultura si piscicultura supuse impozitului pe venit, conform prevederilor Legii nr. 227 din 2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in limita a 3.000 de lei pe an calendaristic.
Sursa: Ministerul Muncii