Ministerul Muncii: Legislatia referitoare la concediul de cresterea copilului va fi imbunatita

concediu pentru cresterea copiilorindemnizatia de cccconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mnisterul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice supuse dezbaterii publice proiectul de hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG nr. 52 din 2011.

Se doreste aplicarea unitara la nivelul intregii tari a legislatiei in domeniu, prin punerea in acord a normelor metodologice cu prevederile Legii nr. 66 din 2016.

Va amintim faptul ca Legea nr. 66 din 2016 a modificat in luna aprilie programul de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.


Cateva dintre masurile nou introduse de proiectul normativ:

- se elimina optiunea de concediu si a nivelurilor maxime ale indemnizatiei.

- s-a introdus regula celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului

- s-a introdus un nou mod de stabilire a veniturilor care se iau in calcul in raport cu perioada de eligibilitate.

- s-a decis prelungirea din oficiu a perioadei de acordare a stimulentului de insertie pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 66 din 2016, se aflau in plata, prelungirea sau reluarea CCC si a indemnizatiei in cazul celor care au optat pentru concediu de pana la 1 an.

- s-a decis regularea din oficiu a platii drepturilor in cazul in care au fost suspendate ca urmare a neachitarii impozitelor si taxelor locale, incusiv pe perioada de suspendare.

- s-a decis ca persoanele care au nascut inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 66 din 2016 si care nu au indeplinit conditiile de eligibilitate prevazute de OUG nr. 111 din 2010, insa indeplinesc conditiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului, pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.

- s-a luat decizia ca la solicitarea indemnizatiei de crestere a copilului sa fie suficienta depunerea in copie a documentelor justificative si confruntarea lor cu originalul, fara a mai fi nevoie de egalizarea lor.

- pentru copiii nascuti in strainatate certificatul/ extrasul de nastere se va solicita in traducere autorizata, nu si legalizat, ca pana acum.


"Facem precizarea ca noul proiect de act normativ nu implica niciun efort bugetar suplimentar.", se precizeaza in cadrul comunicatului de presa.

Proiectul de hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, poate fi gasit aici: Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.52/2011.

Conform comunicatului dat publicitatii pe site-ul Ministerului Muncii, concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor se acorda in perioada in care parintii isi suspenda activitatea profesionala.


Cu toate acestea, pentru a facilita tranzitia de la viata de familie la cea profesionala, parintii pot realiza, in aceasta perioada, venituri din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din agricultura, silvicultura si piscicultura supuse impozitului pe venit, conform prevederilor Legii nr. 227 din 2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in limita a 3.000 de lei pe an calendaristic.


Sursa: Ministerul Muncii



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu pentru cresterea copiilorindemnizatia de cccconcediu crestere copil

Data aparitiei: 24 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministerul Muncii: Legislatia referitoare la concediul de cresterea copilului va fi imbunatita Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]