Societatea angajatoare intra in somaj tehnic, intreruperea temporara a activitatii depasind 90 de zile.
Greseala:
Societatea angajatoare decide sa trimita in somaj tehnic jumatate din salariati pentru 90 de zile si a doua jumatate din salariati pentru urmatoarele 90 de zile, fara sa plateasca pentru acestia contributiile de asigurari sociale datorate pentru perioada care depaseste cele 90 de zile prevazute de lege.
Consecinte:
Perioada de cel mult 90 de zile, pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate pentru somaj tehnic si pentru care angajatorii acestor salariati sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei.
Rezolvare:
Reglementarile pentru somaj tehnic sunt cuprinse in dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii – Legea nr. 53/2003, Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4 din 5 februarie 2010 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru anul 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 93 din 10 februarie 2010.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Astfel, potrivit reglementarii speciale aprobate prin O.U.G. nr. 4/2010, incepand cu luna februarie 2010, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, salariatii ale caror contracte sunt astfel suspendate si care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si angajatorii, pentru salariatii respectivi, sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile.
Indemnizatiile reprezinta drepturi aferente perioadei februarie - decembrie 2010, inclusiv.
Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de cel mult 90 de zile, incepand cu luna februarie 2010, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010.
In intelesul ordonantei de urgenta, prin notiunea de contributii de asigurari sociale se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, datorate, potrivit prevederilor legale, atat de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/203, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si de angajatorii acestora, pentru respectivii salariati.
In concluzie, oricare salariat poate fi trimis in somaj tehnic doar pentru o perioada de cel mult 90 de zile (aproape 3 luni), in perioada 10 februarie – 31 decembrie 2010, daca societatea are probleme economice, tehnologice, structurale sau similare.