Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului: Conditii ce trebuie indeplinite

Mara Dobrin
Mara Dobrin
28 Noiembrie 2016
28 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
indemnizatia de crestere a copiluluiconcediu crestere copilindemnizatie lunara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In Romania, pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, exista anumite conditii care trebuie temeinic respectate.

In primul rand, parintele in cauze trebuie sa fi avut venituri impozitabile in ultimele 12 luni, inainte de nastere ori adoptie. Aceste venituri pot proveni atat din salarii, cat si din activitati independente, potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010.

De asemenea, pentru a beneficia de indemnizatie, parintele trebuie sa aiba un domiciliu stabil in Romania, sa locuiasca impreuna cu copilul si sa se ocupe temeinic de ingrijirea si cresterea acestuia.

Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, parintele risca sa nu obtina indemnizatia lunara.

De asemenea, cei care se afla in concediu fara plata, precum si cei care participa la diverse cursuri de formare profesionala pot beneficia de aceste indemnizatii.

Concediul pentru cresterea copilului are o durata de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, atat veniturile din salarii cat si cele din activitati independente.


Asa cum se prevede si la art. 9 indice 1 din din HG 52/2011, in perioada concediului pentru cresterea copilului, persoana indreptatita va putea realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul de 3 ori 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie.




Poate o angajata aflata in CCC sa beneficieze de drepturi extrasalariale? Ce prevede legislatia in acest sens?




Avand in vedere ca in perioada de CCC angajata beneficiaza de indemnizatia lunara, iar contractul de munca este suspendat in bazelele legii, este mai complicat ca aceasta sa primeasca alte beneficii salariale, fara ca acestea sa fie impozitabile.


 
 
Dar, exista si vesti bune. OUG nr. 111/2010 vine in ajutorul celor care beneficiaza de indemnziatia pentru cresterea copilului, dar ar dori sa aiba parte si de alte beneficii salariale.  NU se va suspenda indemnizatia, daca persoana in cauza:


 
 
a) va primi diverse sume in baza legii, a contractului colectiv/individual de munca, acordate in perioada CCC, altele decat cele provenite din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei.




Legea nr. 66/2016 publicata in Monitorul Oficial nr. 304 din 20.04.2016, intrata in vigoare la 1 iulie 2016 a adus noutati importante referitoare la concediul pentru cresterea copilului:




- se elimina plafonul maxim al indemnizatiei de cresterea copilului de 3.400 de lei pe luna

- stimulentul de insertie va fi de 50% din indemnizatia lunara, minim 85% din salariul minim brut

- nivelul indemnizatiei lunare creste cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemerala, tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit din nastere.

Prima plata a indemnizatiilor se va face în aproximativ 2-3 luni de la depunerea documentatiei necesare.



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]