In Romania, pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, exista anumite conditii care trebuie temeinic respectate.
In primul rand, parintele in cauze trebuie sa fi avut venituri impozitabile in ultimele 12 luni, inainte de nastere ori adoptie. Aceste venituri pot proveni atat din salarii, cat si din activitati independente, potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010.
De asemenea, pentru a beneficia de indemnizatie, parintele trebuie sa aiba un domiciliu stabil in Romania, sa locuiasca impreuna cu copilul si sa se ocupe temeinic de ingrijirea si cresterea acestuia.
Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, parintele risca sa nu obtina indemnizatia lunara.
De asemenea, cei care se afla in concediu fara plata, precum si cei care participa la diverse cursuri de formare profesionala pot beneficia de aceste indemnizatii.
Concedierea perfect legala
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Concediul pentru cresterea copilului are o durata de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, atat veniturile din salarii cat si cele din activitati independente.
Asa cum se prevede si la art. 9 indice 1 din din HG 52/2011, in perioada concediului pentru cresterea copilului, persoana indreptatita va putea realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul de 3 ori 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie.
Poate o angajata aflata in CCC sa beneficieze de drepturi extrasalariale? Ce prevede legislatia in acest sens?
Legea nr. 66/2016 publicata in Monitorul Oficial nr. 304 din 20.04.2016, intrata in vigoare la 1 iulie 2016 a adus noutati importante referitoare la concediul pentru cresterea copilului:
- se elimina plafonul maxim al indemnizatiei de cresterea copilului de 3.400 de lei pe luna
- stimulentul de insertie va fi de 50% din indemnizatia lunara, minim 85% din salariul minim brut
- nivelul indemnizatiei lunare creste cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemerala, tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit din nastere.
Prima plata a indemnizatiilor se va face în aproximativ 2-3 luni de la depunerea documentatiei necesare.