Obligatia privind fondul de handicap: cum determinam numarul mediu de salariati?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
30 Iunie 2016
30 Iunie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
preotejare persoane cu handicapfond handicapnumar mediu salariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorii au, prin lege, obligatia de a proteja si de a promova drepturile persoanelor cu handicap, fie prin acordarea unui anumit numar de posturi persoanelor care se incadreaza in aceasta categorie, fie prin constituirea unui fond de handicap.

Cum procedam pentru determinarea numarului mediu de salariati, criteriul in functie de care constiutim sau nu fondul de handicap?

Conform art. 78 alin. (2) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

Potrivit aceluiasi act normativ, angajatorii care nu incadreaza in munca persoane cu handicap, in conditiile prevazute anterior, au la dispozitie doua variante pentru a-si indeplini aceasta obligatie:

1. Contributia lunara la bugetul de stat. Aceasta se calculeaza prin inmultirea a 50% din salariul de baza minim brut pe tara cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap

2. Achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat. Suma produselor sau serviciilor achizitionate trebuie sa fie egala cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la lit. a).

Instructiunile pentru aplicarea art. 78 din Legea 448/2006 stabilesc faptul ca numarul de angajati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna.

Numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna se determina ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice.

Atentie la efectivele zilnice! In acestea nu vor fi inclusi urmatorii:

- salariatii aflati in concediu fara plata
- salariatii aflati in greva
- salariatii detasati la lucru in strainatate
- salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate

Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.

In ceea ce priveste repausul saptamanal si sarbatorile legale, pentru fiecare zi se iau in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta.
Atentie la faptul ca persoanele al caror contract individual de munca a incetat in acea zi nu vor fi incluse.

Prin urmare, numai daca numarul mediu al salariatilor calculat in acest mod este sub 50, angajatorul nu are obligatia de a angaja persoane cu handicap sau de a contitui fond de handicap.

Raspuns oferit de Portalcodulmuncii.ro
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]