Nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei (H.G. nr. 1.051/2008, publicata in M.Of. nr. 649 din 12.09.2008).
Asadar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore, toate salariile angajatilor firmei dvs. tre- buie sa fie egale sau mai mari comparativ cu suma stabilita la nivel national.
In plus, conform prevederilor Contractului colec- tiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, firma dvs. trebuie sa respecte anumite limite minime intre salariile stabilite pentru diferitele posturi.
Limitele respective sunt determinate de coefi- cientii de ierarhizare aplicabili la salariul minim negociat pe unitate, astfel (vezi alin. (1) art. 40 din CCMUN):
● pentru posturi care solicita muncitori necalificati, coeficientul este de 1 (1 x salariul minim negociat pe unitate). Astfel, pentru aceste posturi, salariul minim brut pentru o norma intreaga trebuie sa fie mai mare sau egal cu 600 lei;
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
● pentru posturi care solicita muncitori calificati, coeficientul este de 1,2 (1,2 x salariul minim negociat pe unitate). Astfel, pentru aceste posturi, salariul minim brut pentru o norma intreaga tre- buie sa fie mai mare sau egal cu 720 lei;
● pentru posturi administrative care solicita perso- nal cu pregatire liceala, coeficientul este de 1,2 (1,2 x salariul minim negociat pe unitate). Astfel, pentru aceste posturi, salariul minim brut pentru o norma intreaga trebuie sa fie mai mare sau egal cu 720 lei;
● pentru posturi administrative care solicita per- sonal cu pregatire postliceala, coeficientul este de 1,25 (1,25 x salariul minim negociat pe uni- tate). Astfel, pentru aceste posturi, salariul minim brut pentru o norma intreaga trebuie sa fie mai mare sau egal cu 750 lei;
● pentru posturi care solicita studii superioare, coeficientul este de 2 (2 x salariul minim negociat pe unitate). Astfel, pentru aceste posturi, salariul minim brut pentru o norma intreaga trebuie sa fie mai mare sau egal cu 1.200 lei;
● similar, se aplica un coeficient de ierarhizare de 1,3 in cazul personalului de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este scoala de maistri si, respectiv, un coeficient de ierarhizare de 1,5 in cazul personalului de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este data de studiile superioare de scurta durata.
Atentie! Daca, salariul minim negociat pe uni- tate este mai mare decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, atunci cresc pro- portional si limitele celorlalte posturi.
Fisa postului este documentul care prezinta cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca anga- jatul pentru a ocupa acel post si in baza caruia se stabileste salariul minim brut.
Pentru o anumita ocupatie, cerintele minime sunt stipulate in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (C.O.R.).
Pentru ocupatia de Agent comercial, conform C.O.R. nivelul de instruire este 3 – corespunzator studiilor medii sau postliceale.
Prin aplicarea coeficientului de 1,2 la salariul negociat pe unitate de 600 lei, rezulta ca, pentru o astfel de ocupatie, salariul brut trebuie sa fie de minimum 720 lei.
Incadrarea unei persoane cu studii superioare pe un post care nu necesita astfel de studii permite angajatorului sa plateasca salariul de 600 lei, afe- rent cerintelor postului respectiv (deci nu cores- punzator studiilor).
Conform art. 41 al Contractului colectiv de munca unic la nivel national, in anumite conditii, angajatorii trebuie sa acorde si sporuri la salariul de baza. Astfel de sporuri se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
Ele sunt urmatoarele:
● pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de baza;
● pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
● pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
● pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
● pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza;
● pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite; cazurile in care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se stabilesc prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
In majoritatea cazurilor, salariul de baza incorporeaza aceste sporuri. Totusi, daca de la 01.01.2009 un salariat are salariul minim brut – de 600 lei – nu se poate spune ca sporurile cuvenite au fost incorporate.