1. antreneaza desfacerea contractului de munca a unui numar de cel putin 10 salariati;
2. intervine pentru motive care nu tin de persoana salariatului;
3. disponibilizarile sunt dispuse inlauntrul unei perioade de 30 de zile
4. disponibilizarile au loc in domeniul privat
Asadar, prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar mai mare de salariati.
Iata o speta prezentata pe PortalCodulMuncii.ro: "Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema. Ce interval de timp trebuie sa fie intr-un an intre concedieri pentru a nu se incadra la concedierile colective. De exemplu: Vreau sa concediez 5 oameni in iulie, 5 oameni in august si 5 oameni in septembrie.Total angajati sunt 25."
Diurna legala in Romania si in strainatate
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
250 Modele Fise de Post
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Va reamintim ca, potrivit art. 68 din Codul muncii:
(1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariatisi mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
Astfel, incadrarea unei concedieri in concediere colectiva se face raportat la termenul de 30 de zile calendaristice si nu la un termen de 1 an.
Situatia expusa se incadreaza la lit.a) de mai sus citata intrucat angajatorul are intre 20 si 100 de salariati. Prin urmare intr-o perioada de 30 de zile calendaristice pot fi concediati cel mult 9 salariati.
Sursa: PortalCodulMuncii