INSTRUCTIUNI DE COMPLETARE
a Registrului de evidenta a zilierilor
Citeste: Ghid declarare impozit pe veniturile zilierilor!
1. Beneficiar - se completeaza datele de identificare a beneficiarului, dupa cum urmeaza: denumirea persoanei juridice, cod unic de inregistrare, sediul.
2. In coloana nr. 1 - Nr. crt. - se vor numerota in ordine, incepand cu numarul 1, lucratorii zilieri.
3. In coloana nr. 2 - Data de desfasurare a activitatii - se va trece data fiecarei zile de lucru a zilierului.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Noua lege a pensiilor Ghid practic
4. In coloana nr. 3 - Numele si prenumele zilierului - se vor trece numele si prenumele zilierului.
5. In coloana nr. 4 - Actul de identitate - se va trece tipul actului (BI, CI, pasaport), seria si numarul acestuia.
6. In coloana nr. 5 - CNP - se va trece codul numeric personal din actul de identitate al zilierului.
7. In coloana nr. 6 - Semnatura zilierului la inceperea activitatii - zilierul va semna zilnic in aceasta rubrica, inainte de inceperea activitatii si dupa instructajul facut de beneficiar.
8. In coloana nr. 7 - Locul executarii activitatii - se va trece explicit unde se desfasoara activitatea zilierului (ferma, gradina, padure etc.).
9. In coloana nr. 8 - Remuneratia bruta convenita - se va preciza suma stabilita prin negociere intre parti.
10. In coloana nr. 9 - Remuneratia neta platita - se va preciza suma neta cuvenita zilierului, dupa scaderea impozitului pe venit.
11.In coloana nr. 10 - Semnatura de confirmare de primire a banilor - zilierul va semna pentru confirmarea primirii remuneratiei nete cuvenite la sfarsitul zilei de lucru.
12. In coloana nr. 11 - Loc pentru stampila si semnatura beneficiarului - beneficiarul va semna si va aplica stampila.
Registrul se tipareste si se inseriaza de Imprimeria Nationala, iar distribuirea acestuia se face, la cerere si contra cost, de Inspectia Muncii prin inspectoratele teritoriale de munca.
Inscrierea datelor in registru se face numai cu cerneala sau pasta albastra.
Orice modificare a datelor inscrise se face prin taierea cu o linie orizontala cu cerneala sau pasta rosie si prin inscrierea datelor corecte de asemenea cu cerneala sau pasta rosie, lasandu-se vizibila inscrierea anterioara si prin aplicarea stampilei si semnaturii beneficiarului de lucrari.
Inscrierea datelor se face in ordinea cronologica a utilizarii zilierilor. Registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor.
Nu se lasa pagini si pozitii libere intre paginile registrului.
Pe prima pagina a registrului se completeaza datele de identificare ale beneficiarului de lucrari.
Registrul se pastreaza la sediul beneficiarului de lucrari si/sau, dupa caz, la sediul sucursalei, agentiei, reprezentantei, punctului de lucru sau al altor asemenea unitati fara personalitate juridica.
Registrul va fi numerotat, parafat si legat.
Beneficiarul de lucrari raspunde de respectarea prevederilor legale privind conducerea, completarea si pastrarea registrului, fiind responsabil de corectitudinea datelor inscrise in registru.
La fiecare inscriere a unui zilier in registru numele si prenumele se inscriu cu literele mari de tipar, cu mentionarea si a initialei tatalui.
Denumirea beneficiarului de lucrari se inscrie in registru cu litere mari de tipar, fara prescurtari. Prescurtarile permise sunt:
- S.C. - societate comerciala;
- S.A. - societate pe actiuni;
- S.R.L. - societate cu raspundere limitata;
- S.N.C. - societate in nume colectiv;
- S.C.S. - societate in comandita simpla;
- S.C.A. - societate in comandita pe actiuni.
- sa prezinte Registrul de evidenta a zilierilor organelor de control abilitate;
- sa asigure instruirea si informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, riscurile si pericolele la care poate fi expus in exercitarea activitatii, precum si cu privire la drepturile zilierului. Instruirea are loc zilnic, inainte de inceperea activitatii;
- sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita;
- sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier.
Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata in temeiul prevederilor Legi zilierilor este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.
Durata zilnica de executare a activitatii unui ziler nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
Zilierii nu pot presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. In cazul in care activitatea depaseste acest interval este necesara incheierea unui contract individual de munca.
Incalcarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 10.000 lei.