Pe site-ul Senatului a fost publicata propunerea legislativa pentru completarea art. 4 din Legea nr. 52/ 2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
Zilierii care lucreaza in agricultura ar putea avea activitate cumulata de cel putin 6 luni intr-un an calendaristic.
Initiatorii acestei propuneri legislative sunt: Tomoiaga Stefan-Liviu - senator PNL; Ciobanu Liliana - deputat PP-DD; Dragomir Maria - deputat PP-DD; Ghiveciu Marian - deputat PSD; Iliuta Vasile - deputat PD-L; Melinte Ion - deputat PSD; Sapunaru Nini - deputat PNL; Teju Sorin - deputat PNL.
In acest moment, propunerea legislativa care ar putea modifica modul in care se exercita activitatile cu caracter ocazional desfasurate de zilieri este inregistrata la Senat pentru dezbatere.
Redam un fragment din forma initiatorului:
250 Modele Fise de Post
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
"Articol unic. - La articolul 4 din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 276 din 20 aprilie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (4/1) cu urmatorul cuprins:
"(4/1) Fac exceptie de la prevederile alin. (4) activitatile din agricultura unde perioada nu poate fi mai mare de 6 luni cumulate intr-un an calendaristic."
In cadrul documentului cu expunerea de motive se arata ca "activitatea in agricultura este diversificata si anume: zootehnie, culturi de camp, culturi horticole, prelucrare de seminte, lucrari de fertilizare si ingrijire, depozitare sau insilozare, lucrari de irigatii si desecari etc., necesitant munca cu zilierii cel putin 6 luni intr-un an."
Nu uitati! Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:
a) agricultura, vanatoare si servicii anexe, cu exceptia crescatorilor de animale in sistem semiliber, traditional si transhumanta - diviziunea 01;
b) silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
c) pescuit si acvacultura - diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase - clasa 3821 si 3811;
e) recuperarea materialelor - grupa 383;
f) comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii - grupa 462;
g) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor-grupa 823;
h) publicitate - grupa 731;
i) activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati suport pentru interpretarea artistica-spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
j) activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice);
k) activitati desfasurate in sere, spatii verzi, parcuri si gradini zoologice - cod 0141.
Sursa: www.senat.ro