Registrul Zilierilor: obligatiile stabilite de lege

10 Mai 2011
10 Mai 2011
registrul zilierilorasigurari socialeasigurari de sanatatesistemul public de pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit Legii 52/2011, persoanele care lucreaza cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16 la suta, calculat la remuneratia bruta acordata persoanelor care presteaza activitati cu caracter ocazional in folosul lor, in caz contrar riscand amenzi de pana la 20.000 lei.
 

Citeste:  Ghid declarare impozit pe veniturile zilierilor!


Domeniile in care se pot presta activitati care au caracter ocazional sunt: agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura, exploatari forestiere, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati care au caracter cultural, manipulari de marfuri, activitati de intretinere si curatenie.
 
Conform actului normativ, beneficiarul (persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional) are obligatia intocmirii unui registru, denumit prin lege “Registru de evidenta a zilierilor” pentru toate persoanele care desfasoara activitati cu caracter ocazional. Registrul de evidenta a zilierilor este un registru cu regim special, care se tipareste si se inseriaza de Imprimeria Nationala, iar distribuirea se face la cerere si contra cost de Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca.
 
Specificatiile pentru intocmirea Registrului de evidenta a zilierilor cuprind:
 
- inscrierile in registrul de evidenta a zilierilor se fac numai cu cerneala sau pasta albastra;
- orice modificare a datelor inscrise se face cu taierea cu o linie orizontala cu pasta rosie si prin inscrierea datelor corecte tot cu pasta rosie, lasand vizibila inscrierea anterioara si prin aplicarea stampilei si semnaturii beneficiarului de lucrari;
- inscrierea datelor se face in ordinea cronologica pentru toti zilierii cu care beneficiarul are raporturi de munca;
- registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor;
- numele se completeaza cu majuscule, fiind necesara si initiala tatalui.
 
Beneficiarul de lucrari are obligatia de a transmite catre inspectoratul teritorial de munca o copie a registrului continand inregistrarile din luna precedenta, certificata “conform cu originalul”, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni. In cazul in care activitatile cu caracter ocazional se desfasoara prin subunitati, carora le-a fost delegata competenta de a incheia raporturi juridice cu zilieri, obligatiile cu privire la conducerea, completarea si transmiterea registrului de evidenta a zilierilor revine acestora.
 
Raportul dintre zilier si beneficiar se stabileste fara incheierea unui contract de munca.
 
Zilierul are dreptul la o remuneratie stabilita prin negociere directa intre zilier si beneficiar, dar nu poate fi mai mica de 2 lei si mai mare de 10 lei pe ora, conform legii. Plata se va face la sfarsitul fiecarei zile de lucru. Varsta minima a zilierilor trebuie sa fie de 16 ani. Durata de timp este de minimum o zi, adica 8 ore de munca, si maximum 12 ore, respectiv sase ore in cazul minorilor.
 
Perioada maxima de prestare a muncii catre acelasi beneficiar este de 90 de zile calendaristice cumulate pe durata unui an. Legea prevede ca beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert. Dovada platii remuneratiei zilnice se face prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor.
 
Cea mai mare sanctiune prevazuta pentru incalcarea prevederilor privind retinerea si virarea impozitului de catre beneficiar este amenda de 20.000 lei, cat si cu interzicerea utilizarii zilierilor pe toata durata de existenta a beneficiarului. Incalcarea prevederilor cu privire la durata activitatii, respectiv cuantumul indemnizatiei, se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei.
 
Incalcarea prevederilor cu privire la intocmirea si transmiterea registrului de evidenta a zilierilor, precum si la obligativitatea beneficiarului de a asigura zilierului echipament de lucru si protectie se sanctioneaza cu amenda de 6.000 lei.
 
Din punct de vedere fiscal, veniturile realizate de zilieri reprezinta venit asimilat salariului, pentru care se datoreaza impozit pe venit in cuantum de 16 la suta aplicat asupra indemnizatiei brute. Beneficiarul de lucrari are obligatia calcularii retinerii impozitului la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice si de asemenea ii revine obligatia virarii impozitului la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se platesc aceste venituri.
 
Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar. Activitatea desfasurata de zilieri nu confera acestora calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]