ZILIERII vor putea munci in mai multe domenii!

Mara Dobrin
Mara Dobrin
08 Iulie 2019
08 Iulie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
zilieri publicitatelegea 52/2011munca ziliera extinsaproiect de lege munca zilieradomenii zilieri 2019modificare legea zilierilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 8.07.2019:

Guvernul Romaniei a constatat ca, odata cu intrarea in vigoare a modificarilor prevazute de OUG nr. 114/2018 si a OUG nr. 26/2019, cadrul legislativ nu mai permite unitatilor din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului sa recurga la desfasurarea activitatii curente cu personal zilier. Astfel, Guvernul propune completarea in regim de urgenta a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, pentru buna desfasurare a activitatilor din cadrul unitatilor subordonate Ministerului Tineretului si Sportului.

Este demn de mentionat ca tinand cont de lipsa acuta de personal cu care se confrunta angajatorii, precum si de specificitatea anumitor activitati, care presupun utilizarea muncii necalificate, cu caracter sezonier, ocazional si pe un termen relativ scurt prin O.U.G. nr. 26/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative au fost extinse domeniile in care se poate presta munca necalificata cu urmatoarele domenii:

    • activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
    • publicitate - grupa 731;

 • activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
    • cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale - clasa 0149;
    • activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;
    • activitati de intretinere peisagistica - plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare - clasa 8130;
    • restaurante - clasa 5610;
    • baruri si alte activitati de servire a bauturilor - clasa 5630;
    • activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale - clasa 9140.

Prin OUG 56/2019 pentru completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicata in Monitorul Oficial nr. 552 din 04 iulie 2019 s-a revenit asupra unor domenii ce fusesera eliminate prin OUG 114/2018. Conform acestor modificari, munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta si in urmatoarele domenii, introduse la art. 13 din Legea 52/2011...citeste mai multe aici >>>


Stire initiala

Vesti bune pentru cei care aveau nevoie de munca ziliera, in contextul in care Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanta de urgenta, includerea a inca noua activitati si domenii pe lista celor in care se poate presta munca necalificata, in vederea asigurarii unui cadru normativ coerent si unitar care sa faciliteze accesul persoanelor care desfasoara activitati sezoniere, sporadice sau accidentale pe piata muncii.
 
Documentul urmareste, in acelasi timp, asigurarea protectiei zilierilor, scaderea birocratiei si simplificarea procedurilor administrative de inregistrare a acestora.
 
Astfel, potrivit  actului normativ, zilierii pot desfasura pentru un beneficiar exclusiv activitati necalificate, cu caracter ocazional, si pot fi angajati si in urmatoarele domenii de activitate:
 
 
- activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
 
- publicitate - grupa 731;
 
- activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
 
- cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale - clasa 0149;
 
- activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;
 
- activitati de intretinere peisagistica - plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare - clasa 8130;
 
- restaurante - clasa 5610;
 
- baruri si alte activitati de servire a bauturilor - clasa 5630;
 
- activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale - clasa 9140.
 
In prezent, zilierii pot lucra, ocazional, doar in agricultura, vanatoare si servicii anexe - diviziunea 01, silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02 si pescuit si acvacultura - diviziunea 03.
 
Ordonanta de urgenta aprobata in data de 18 aprilie a.c mai stabileste ca niciun zilier nu poate lucra pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic, cu exceptia celor care presteaza activitati in domeniul agriculturii, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol. In cazul acestora, perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
 
Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii.
 
Zilierul va avea, potrivit noului act normativ, calitatea de asigurat in sistemul public de pensii. Sarcina calcularii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale pentru veniturile realizate din activitatea zilierilor, datorate conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, revine beneficiarului de lucrari.
 
In plus, in situatia producerii unui accident de munca sau in cazul aparitiei unei boli profesionale, beneficiarul este obligat sa asigure plata cheltuielilor aferente ingrijirilor medicale necesare.
 
De asemenea, se prevede infiintarea Registrului electronic de evidenta a zilierilor, la data de 20 decembrie 2019, sistemul informatic urmand sa fie achizitionat de catre Inspectia Muncii, in conditiile legii. Metodologia de intocmire si transmitere a acestuia, inregistrarile care se efectueaza, precum si orice alte elemente in legatura cu intocmirea lui se stabilesc prin ordin al ministrului Muncii si Justitiei Sociale, in termen de 60 de zile de la infiintarea Registrului.
 
Actul normativ introduce, in acelasi timp, un concediu de odihna suplimentar anual, platit, de trei zile, pentru salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare “in vitro”. Cererea pentru acordarea noului tip de concediu va fi insotita de o scrisoare medicala, eliberata de medicul specialist in conditiile legii.
 
Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern modifica si completeaza Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Sursa: Ministerul Muncii

 
 
 
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]