Inspectia Muncii: explicatii REVISAL si Registrul Zilierilor

21 Iunie 2012
21 Iunie 2012
inspectia munciirevisalregistrul zilierilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Inspectorul General de Stat in Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, spune ca in primele patru luni ale anului 2012, activitatea de control a Inspectiei Muncii in domeniul relatiilor de munca si al evidentei muncii s-a desfasurat in baza Programului Cadru de Actiuni al institutiei, a planului national de actiune pentru implementarea strategiei nationale privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012 si a planului de marire a intensitatii controalelor muncii nedeclarate, conditionalitate prevazuta in memorandumul de intelegere dintre Comunitatea Europeana si Romania.
 
"In primele patru luni din acest an au fost efectuate 34.544 controale, s-au aplicat 29.844 sanctiuni (4.495 amenzi, 25.349 avertismente, 112.381 masuri dispuse ca urmare a neconformitatilor depistate), valoarea amenzilor aplicate fiind de 34.868.000 lei. Astfel, munca nedeclarata cunoscuta si sub denumirea generica de munca la negru este una dintre abaterile grave intalnite de inspectorii de munca in cadrul controalelor efectuate la diferitele tipuri de angajatori. Prin memorandumul de intelegere intre CE si Romania semnat in data de 23 iunie 2009, a fost asumata ca masura cresterea intensitatii controalelor privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata. In vederea indeplinirii acestei masuri, Inspectia Muncii a elaborat strategia nationala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012", a declarat, pentru Curierul National, inspectorul general de stat, Dantes Bratu.
 
Dificultati intampinate in actiunile de control
 
Inspectorul general de stat a precizat ca odata cu intrarea in vigoare a modificarilor aduse Codului Muncii, in speta cresterea valorii amenzilor contraventionale, s-au intensificat reactiile violente, amenintari din partea angajatorilor in situatia aplicarii de catre inspectorul de munca a prevederilor legale privind munca nedeclarata. De asemenea, la aparitia masinilor institutiilor de control intr-o localitate, in special in comune, o parte din angajatori inchid punctele de lucru si nu mai pot fi controlati, inspectorii de munca nemaiputand efectua actul de control.

Registrul zilierilor
 
"Din analiza datelor centralizate la nivel national, in perioada analizata, 8.459 persoane juridice au achizitionat registrul de evidenta a zilierilor, 7.559 au transmis la inspectoratele teritoriale de munca o copie a registrului, in conformitate cu prevederile art. 7 alin. 2 din Legea nr. 52/2011, 3.586.358 pozitii inregistrate in registrul de evidenta a zilierilor. Totodata, s-au efectuat 3.015 controale, 132 persoane juridice au fost sanctionate pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 52/2011, au fost identificate 16 persoane desfasurand activitate fara a fi inregistrate in registrul de evidenta, iar in ceea ce priveste valoarea amenzilor aceasta s-a ridicat la 420.000 lei", a spus, pentru Curierul National, Dantes Bratu.
 
Totodata, controalele privind verificarea prevederilor legale referitoare la egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati au un caracter de preventie, drept pentru care 99,86% din sanctiunile aplicate au reprezentat avertismentele. De asemenea, Inspectia Muncii a desfasurat in anul 2012 actiuni de control si constientizare, initiate de Comisia Europeana, pe teme de interes identificate la nivel UE. In cadrul acestor actiuni s-au aplicat metode de inspectie si instrumente de raportare unitare in toate statele membre.
 
5.513.496 contracte individuale de munca active in REVISAL
 
Inspectia Muncii administreaza baza de date a Registrului General de Evidenta a Salariatilor. Fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la Inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

"Numarul de contracte active la 27 mai, contracte pentru care se platesc contributii la sistemul de asigurari sociale este de 5.513.496, iar numarul  salariatilor activi de 5.067.497. Un salariat poate avea mai multe contracte individuale de munca. In REVISAL sunt inregistrate doar contractele individuale de munca si nu apar functionarii publici, functionarii cu statut special de la Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii, Serviciul Telecomunicatii Speciale, Serviciul Protectie si Paza si nici persoanele ale caror profesii sunt exercitate pe baza unor legi speciale, cabinete, birouri si persoane fizice care exercita activitati cum ar fi avocat, arhitect, notar, medic, psiholog etc.", a explicat Dantes Bratu.
 
Propuneri legislative
 
Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, propuneri privind modificarea si completarea prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. In prezent se afla in curs de elaborare o propunere de proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. In indeplinirea atributiilor sale, Inspectia Muncii se sprijina pe o structura formata din 42 inspectorate teritoriale de munca, unitati cu personalitate juridica, organizate in fiecare judet si in municipiul Bucuresti. In vederea dezvoltarii cooperarii internationale, Inspectia Muncii participa la evenimente si actiuni organizate de organismele/institutiile europene si internationale si este implicata in activitati de colaborare cu institutii din state membre ale UE si din alte tari. Asigurarea calitatii in realizarea actului de control, precum si cu privire la modul de indeplinire a atributiilor ce revin personalului Inspectiei Muncii reprezinta o prioritate in vederea indeplinirii misiunii institutiei.
 
Sursa: Curierul National
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]