Este demn de mentionat ca in momentul de fata legea zilierilor prevede ca acestia sa plateasca doar impozitul pe venit pentru sumele castigate.
Va reaminim ca potrivit legii Legii nr. 52/2011, zilierii trebuie sa primeasca pe ora de munca cel putin valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In 2019, indemnizatia bruta pe ora este de aproximativ 12,4 lei.
Desigur ca daca acest proiect de OUG va trece, veniturile zilierilor vor fi afectate daca angajatorii acestora nu le majoreaza salariile.
Zilierii nu vor fi, in continuare, asigurati in sistemul public de sanatate, asa ca cei care vor dori sa beneficieze de aceasta facilitate trebuie sa scoata bani din buzunar. Toate acestea sunt prevazute in proiectul de lege. Angajatorii NU vor fi obligati sa plateasca asigurarile de sanatate ale zilierilor.
ATENTIE!
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Diurna legala in Romania si in strainatate
Portal Codul Muncii
Proiectul de ordonanta trebuie sa fie adoptat de Guvern si sa fie publicat in Monitorul Oficial pentru a produce efecte la nivel de tara. Momentan NU este in vigoare.
ZILIERII ar putea munci in mai multe domenii! Ce propune un proiect de LEGE
unca ziliera si categoriile de activitati pe care acestia le pot presta va fi, cel mai probabil extinsa in curand, la cererea angajatorilor si oamenilor de afaceri care activeaza pe teritoriul Romaniei.
Mediul de afaceri roman doreste ca acestia sa poata presta activitati si in alte domenii, precum: catering, publicitate, organizare expozitii, targuri, congrese, restaurante, etc.
In acest sens, un proiect de ordonanta de ugenta al Ministerului Tineretului si Sportului precizeaza si doreste introducerea acestor noi domenii de activitate, vizavi de munca ziliera...mai multe despre domeniile zilierilor aici >>>