"Desfasuram activitate in domeniul viticol in care utilizam zilieri. Conform noilor prevederi legislative, un beneficiar nu poate utiliza un zilier mai mult de 25 zile in mod continuu. Daca societatea noastra utilizeaza zilierul A timp de 23 zile, dupa care timp de 15 zile nu mai are raporturi cu el, il poate reutiliza inca alte 23 zile? Bineinteles, zilierul nu va depasi 180 zile in aceasta activitate, la mai multi beneficiari."
Durata activitatii prestate ca zilier poate fi de maximum 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile in decursul unui an calendaristic.
ATENTIE!
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Totodata, un beneficiar nu poate utiliza o persoana ca ziler mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu, fiind impusa conditia ca, pentru activitati ce necesita o perioada mai mare de timp, sa fie incheiate contracte individuale de munca pe durata determinata.
Cu privire la situatia expusa mai sus, aceea de a nu utiliza o persoana ca ziler mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu - apreciem ca este posibil sa reutilizati zilierul A conform ipotezei mentionate de dvs. (cu atat mai mult cu cat legea nu distinge ca ar fi vorba despre zilieri diferiti), daca luati în considerare limita maxima de 180 de zile in decursul unui an calendaristic în care se poate presta activitate ca ziler.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
ZILIERII vor putea munci in mai multe domenii!
Vesti bune pentru cei care aveau nevoie de munca ziliera, in contextul in care Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanta de urgenta, includerea a inca noua activitati si domenii pe lista celor in care se poate presta munca necalificata, in vederea asigurarii unui cadru normativ coerent si unitar care sa faciliteze accesul persoanelor care desfasoara activitati sezoniere, sporadice sau accidentale pe piata muncii...vezi aici cele 9 domenii >>>