In cadrul societatii, angajatorul stabileste unilateral criteriile de evaluare si i le notifica salariatului de la angajare. Vom vedea insa in ce masura poate acesta sa modifice criteriile de evaluare pe parcursul derularii raportului de munca, fara sa fie necesar acordul salariatului.
Mentionam astfel ca, in principiu, angajatorul nu poate face modificari fara acordul salariatului.
Potrivit art. 17 alin. (5) din Codul muncii: "orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act
aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil".
Legea nr. 40/2011 prevede posibilitatea angajatorului de a stabili unilateral criteriile de evaluare, dar nu si de a le modifica unilateral. De aceea, odata informat salariatul la angajare cu privire la criteriile de evaluare acestea nu vor putea fi modificate pe parcurs prin act unilateral al angajatorului, ci doar prin act aditional la contractul de munca. Daca informarea salariatului cu privire la criteriile de evaluare nu s-a realizat, sau daca criteriile cu privire la care salariatul a fost informat se modifica pe parcurs, acordul salariatului exprimat prin act aditional, este necesar.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Angajatorul ar putea modifica criteriile de evaluare in urma trimiterii salariatului la cursuri de formare profesionala. Este firesc ca, in urma formarii profesionale, angajatorul sa pretinda si ridicarea nivelului de performanta profesionala. in acest caz noile criterii de evaluare ar putea face parte din actul aditional cuprinzand clauza de formare profesionala.