Va informam ca procedura de evaluare a activitatii desfasurate in cadrul stagiului a fost simplificata de Guvern si devine mai accesibila pentru angajator.
Evident ca aceasta masura vine si in ajutorul tinerilor absolventi de invatamant superior, in contextul in care va facilita accesul acestora pe piata muncii.
Procedura de evaluare a stagiarului - simplificata
Guvernul a simplificat procedura de evaluare a activitatii desfasurate de stagiar astfel incat aceasta sa devina mai accesibila pentru angajator. Masura va produce efecte directe si imediate in ceea ce priveste numarul de contracte de stagiu incheiate, facilitand accesul tinerilor absolventi de studii superioare pe piata muncii.
In aceste conditii, proiectul de lege adoptat in data de 4.05.2022 modifica si completeaza Legea nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si prevede eliminarea comisiei de evaluare si introducerea obligatiei mentorului de a evalua in mod obiectiv activitatea stagiarului si de a propune modalitati de imbunatatire a acesteia.
De asemenea, aceeasi masura a fost luata si in cazul raportului intocmit in prezent de stagiar, in care sunt descrise activitatile desfasurate. Odata cu intrarea in vigoare a noului act normativ, mentorul va avea obligatia sa realizeze un referat de evaluare cu 10 zile lucratoare inainte de terminarea perioadei de stagiu, pe care sa-l aduca la cunostinta stagiarului in termen de 3 zile lucratoare.
Raport perioada de stagiu
Actul normativ mai prevede ca in cazul in care inceteaza sau se modifica contractul individual de munca al mentorului, acesta are obligatia de a elabora un raport al perioadei de stagiu parcurse de stagiar pana la acel moment. De acest raport se va tine cont la evaluarea finala pe care o face conducatorul compartimentului. Acesta va putea solicita mentorului si alte documente care au stat la baza elaborarii raportului.
Documentul stabileste, de asemenea, ca stagiarul are dreptul sa primeasca referatul de evaluare si certificatul sau adeverinta de finalizare a stagiului si sa conteste referatul de evaluare, daca este cazul. In acelasi timp, contractele de stagiu incheiate potrivit prevederilor Legii nr. 335/2013 si aflate in derulare isi vor produce efectele pana la expirarea duratei pentru care au fost incheiate.
Perioada de stagiu contribuie la cresterea capacitatii de insertie profesionala a tinerilor absolventi, prin acumularea primei experiente de munca, concomitent cu acomodarea cu rigorile unui loc de munca, cu responsabilitatile si exigentele specifice.
Sursa:
Ministerul Muncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cumul de functii cu norma intreaga microintreprindere si statIntrebare: Este posibil sa angajez o persoana cu norma intreaga pe microintreprindere cu program flexibil ca IT-ist, daca mai este angajat la stat cu contract de munca de 8 ore/zi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM prin demisie. Suspendare CIM de drept pentru CMIntrebare: Un angajat si-a depus demisia in data de 30.05.2025, incepand cu data de 02.06.2025. Programul Departamentului HR, se terminase in data de 30.05.2025 cand si-a scris demisia, iar documentul a fost preluat de un coleg de la un alt departament. Pe data de 02.06.2025, angajatul in cauza a venit cu un concediu medical. Ulterior s-a primit si cererea de demisie. Putem inceta contractul de munca in prima zi lucratoare, dupa finalizarea zilelor de concediu medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<