Conform cu Codul Muncii 2011, cand inceteaza de drept Contractul Individual de Munca?

05 Mai 2011
05 Mai 2011
CIMcodul munciicontractul individual de muncadurata determinata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Expirarea contractului individual de munca (CIM) incheiat pe durata determinata constituie o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca.
 
Astfel, conform dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. j) din Codul muncii , contractul individual de munca (CIM) incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului.
 
Incetarea de drept a contractului individual (CIM) nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului.
 
O cauza de suspendare a contractului individual de munca (CIM) nu poate amana data incetarii de drept a raportului de munca, intrucat aceasta are loc prin efectul legii si nu poate fi impiedicata de intervenirea unei situatii de suspendare a raportului de munca.
 
Prin completarea art. 49 din Codul muncii cu alineatul (5), legiuitorul a stabilit expres ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
 
Pentru considerentele mai sus expuse, solutia era valabila si anterior intrarii in vigoare a Legii 40/2011 chiar daca nu era stabilita expres.
 
Conform alin. (2) al art. 56 (alineat introdus prin art. IV, pct. 2 din Legea 49/2010 ), pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. d)-k), deci si pentru situatia prevazuta la lit. j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Decizia angajatorului reprezinta, in acest caz, actul constatator al incetarii contractului individual de munca incheiat pe durata detrminata.
 
In consecinta, daca avem (spre exemplu) o angajata care a intrat in concediu de crestere a copilului la 1 martie 2011 si contractul ii inceta de drept pe 19 martie, contractul individual de munca (CIM) a incetat de drept la data de 19 martie iar angajatorul avea obligatia de a emite, in termen de 5 zile lucratoare, decizia prin care „nu inceta contractul individual de munca” ci „constata” incetarea de drept.
 
In viitor situatia va fi aceeasi, in sensul ca pentru situatiile prevazute la art. 56 alin. (1) lit. d)-k) din Codul muncii , constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca (CIM) se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
 
Pe de alta parte, Art. 56 lit. d) din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin Legea 40/2011 stabileste ca, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
 
Astfel, art. 56 lit. d) din Codul muncii se aplica numai in cazul contractelor individuale de munca in fiinta la data la care intervine una dintre situatiile indicate de textul de lege (la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare).
 
In consecinta, in cazul in care, dupa pensionare o persoana incheie un contract individual de munca, nu sunt incidente dispozitiile art. 56 lit. d) din Codul muncii .
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]