Este posibila acordarea unei prime in perioada suspendarii CIM? Ce se petrece cand angajatul a fost in concediu medical, in acest context?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
16 Noiembrie 2016
16 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
suspendare CIM de dreptsuspendarea contractului individual de muncaprima angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este important de mentionat inca de la inceput ca, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca.


 
 
Desigur, exista si exceptii, iar in anumite situatii contractul individual de munca (CIM) inceteaza de drept.

 
 
 
Care sunt situatiile in care CIM se suspenda de drept?
 


 
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) carantina;
d) exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;


 
 

 
Dar ce se petrece cand un angajat doreste sa premieze un angajat care are suspendat CIM, de drept? I se poate acorda salariatului in cauza o prima? Ce spune legea?
 


 
 Iata un caz concret: "Un angajat care a fost toata luna in concediu medical a primit o prima. La depunerea declaratiei 112 s-a primit atentionarea Nu exista zile lucrate in conditii de munca normale si exista sume. este reglementat in vreo lege faptul ca un angajat aflat in CM nu poate primi prima? Daca da, in ce lege?" , intrebare din PortalCodulMuncii.ro

 
 
 
Asadar, in situatia de mai sus, potrivit art. 49 alin. (2) din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. In acest context, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

 
 
 
Astfel, in perioada suspendarii contractului individual de munca, pot continua sa existe drepturi ale salariatilor, cum ar fi primele, daca acestea au fost prevazute prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.



 
Deci, angajatorul in cauza nu trebuie sa isi faca probleme pentru acea atentionare.


 
 
In concluzie, prima poate fi acordata in perioada suspendarii de drept.

 

 
 
 
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]