Codul Muncii se va modifica? Atentie la clauza de obiectiv de performanta si clauza de neconcurenta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recent am discutat despre cele mai noi si importante modificari pe care Codul Muncii le-ar putea suferi. Va povesteam despre initiativa prin care numeroase aspecte legislative din Codul Muncii ar putea fi modificare in mod drastic, de la plata orelor suplimentare si pana la clauza de confidentialitate.

In cadrul unui material precedent am trecut in revista liniile principale ale acestei propuneri legislative de modificare a Codului Muncii. Cititi aici prima parte a acestei analize a propunerilor de modificare a Codului Muncii.

Astazi vom continua cu alte cateva informatii pe care trebuie sa le cunoastem pentru ca ar putea deveni reguli de legislatia muncii in viitorul aproapiat.

Un aspect important supus modificarii il reprezinta reglementarea expresa a posibilitatii introducerii in cuprinsul contractului de munca a unei clauze de obiectiv de performanta, care va constitui temei pentru acordarea unor majorari salariale si a promovarii salariatului in cariera.

 

Aceasta clauza putea fi prevazuta si in prezent, insa avea caracter facultativ si nu era expres mentionata de lege, insa profita ambelor parti, activitatea angajatorului fiind impulsionata de prestatia deosebita a salariatului, care la randul sau este motivat si recompensat prin acordarea de stimulente financiare si accederea in cadrul organizatiei la o functie de nivel superior.


 

Se impune sa facem o scurta analiza a dispozitiilor referitoare la clauza de neconcurenta, intrucat modificarile propuse pentru art. 21 schimba la nivel de principiu conditiile si modalitatea de incheiere a unei asemenea clauze.

 

Daca in prezent, Codul muncii stabileste dreptul partilor de a negocia o clauza de neconcurenta care isi va produce efectele exclusiv dupa incetarea contractului, prin modificarile propuse se doreste ca aceasta sa isi produca efectele, ca regula, pe durata executarii contractului individual de munca, si doar in mod exceptional, dupa incetarea respectivului contract.

 

Or, in aceasta ipoteza, forma propusa este neclara, intrucat mentioneaza in cuprinsul alin. (1) al art.21 ca aceasta clauza poate fi negociata si la incetarea contractului de munca, dar sa vizeze asumarea anumitor obligatii care ar fi trebuit indeplinite pe perioada valabilitatii contractului de munca.

 

Astfel, se impune clarificarea intentiei de reglementare, textul propus pentru alin. (1) in actuala formulare putand da nastere unor abuzuri din partea angajatorilor, afectand libertatea muncii, drept garantat constitutional.

 

Da, este adevarat ca pentru a garanta dreptul la munca al salariatului, dar si pentru a proteja drepturile comerciale ale angajatorului, Codul muncii a instituit posibilitatea ca partile sa negocieze prin contractul individual de munca o asemenea clauza de neconcurenta, insa aceasta devenea efectiva EXCLUSIV de la data incetarii raporturilor de munca cu respectivul angajator.

 

Clauza de neconcurenta va putea fi insa denuntata in mod unilateral de angajator oricand pe parcursul acesteia, aspect imposibil de realizat in prezent.

 

In mod similar modificarile propuse cu privire la clauza de confidentialitate dau partilor posibilitatea de a negocia ca acest tip de clauza sa isi produca in mod exceptional efectele si dupa incetarea contractului individual de munca, pentru anumite categorii de informatii si pentru o durata determinata de timp, aspecte lasate la latitudinea partilor si care vor face obiectul negocierilor fiind prevazute de contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.

 

Semnalam ca, spre deosebire de contractul colectiv de munca a carui incheiere valabila presupune in mod automat acordul sindicatului reprezentativ, pentru aprobarea regulamentului intern este necesara doar consultarea respectivului sindicat, consultare care nu presupune in mod automat si acordul acestuia.

 

Atragem atentia ca prin extinderea aplicabilitatii acestui tip de clauza si ulterior incetarii contractului de munca, s-ar impune in mod similar cu clauza de neconcurenta acordarea unei indemnizatii, al carei cuantum sa faca obiectul negocierii partilor.

 

In prezent, din perspectiva modalitatii de angajare a salariatilor, Codul muncii prevede in mod expres concursul sau examenul pentru sectorul public, lasand la latitudinea angajatorului din sectorul privat alegerea si stabilirea modalitatii concrete de verificare a aptitudinilor profesionale ale candidatilor.

 

In acest sens, actualele dispozitii care fac obiectul alin. (2) al art. 29 precizeaza ca ”Modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea prevazuta la alin. (1) sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal - profesional sau disciplinar - si in regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel.”

 

In situatia aprobarii modificarilor cuprinse in aceasta initiativa legislativa, modalitatile principale prin care angajatorii, atat cei din sectorul public, cat si cei din sectorul privat, vor putea verifica aptitudinile profesionale si personale ale candidatilor la ocuparea anumitor posturi, respectiv concursul/examenul si perioada de proba, vor fi stabilite la nivel de lege, partile putand stabili in mod expres una dintre aceste modalitati in contractul colectiv de munca aplicabil, regulamentul intern sau statutul profesional.
 

Aceste prevederi sunt sustinute si prin introducerea dispozitiilor unui nou articol, art.29^1 care reglementeaza in concreto modalitatea de angajare in sectorul privat, accentuandu-se cele doua posibilitati legale, concursul/examenul sau perioada de proba, angajarea putandu-se face, de regula, doar prin aplicarea uneia dintre aceste metode. Exceptie de la aceasta regula face ocuparea functiilor de conducere, pentru care verificarea aptitudinilor se poate realiza prin aplicarea cumulativa a ambelor modalitati de angajare.

Continuarea explicatiilor expertului Gabriela Dita, cu privire la propunerile de modificare a Codului Muncii >>>





 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Gabriela Dita

Data aparitiei: 28 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul Muncii se va modifica? Atentie la clauza de obiectiv de performanta si clauza de neconcurenta Nota: 4.5 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]