legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Cum recompensam salariatul care lucreaza 3 ore intr-o zi de sambata?

16 Iulie 2014
16 Iulie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Cum procedam in situatia in care avem raporturi de munca cu un salariat care lucreaza 3 ore intr-o zi de sambata: ii vom acorda liber o zi intreaga, cu toate ca nu a lucrat 8 ore?

Tinem cont de faptul ca salariatii au dreptul sa li se acorde repaus saptamanal de doua zile consecutiv, de regula sambata si duminica.

In situatia in care nu le putem acorda repaus saptamanal in aceste zile, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Asadar, intelegem ca munca prestata in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu timp liber corespunzator, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, salariatii beneficiind, in aceasta situatie, de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Daca salariatul a lucrat sambata va beneficia de repaus saptamanal duminica si luni. Nu are importanta daca salariatul a lucrat sambata o ora sau 3 ore sau 8 ore, important este ca nu i-a fost respectat ziua de repaus saptamanal si a lucrat in zi de repaus saptamanal.


Prin urmare, daca salariatii nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, au dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani.

Prin urmare, daca salariatul care a lucrat sambata 3 ore are contract de munca norma intreaga, el va fi pontat 3 ore insa salariul il va primi pentru 8 ore deoarece a lucrat in zi de repaus saptamanal si se calculeaza ziua ca zi de munca si nu pe orele prestate.

Valoarea sporului este negociata de parti in contractul colectiv sau individual de munca.

Nu uitati: constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.


NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIURNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]