Conditii pentru desfiintarea postului
Desfiintarea unui post este reglementata de Codul Muncii si trebuie sa respecte anumite conditii esentiale pentru a fi considerata legala. Aceasta poate avea loc doar in contextul unor motive reale si serioase, legate de necesitatile activitatii angajatorului. Daca urmatoarele conditii nu sunt respectate, desfiintarea postului poate fi considerata nelegala, iar angajatul poate contesta decizia in instanta.
Iata, asadar, principalele conditii in care un angajator poate concedia un salariat din motive de desfiintare a postului:
1. Desfiintarea postului sa fie efectiva. O desfiintare efectiva a locului de munca se refera la faptul ca locul de munca respectiv trebuie sa fie desfiintat in mod definitiv si real din organigrama angajatorului. Concret, locul de munca desfiintat nu trebuie sa se regaseasca in noua organigrama, chiar si sub alta denumire, dar cu aceleasi atributii. Intr-un eventual proces in instanta, pentru certificarea caracterului obiectiv al concedierii, instanta de judecata verifica organigramele, atat cea dinaintea concedierii, cat si pe cea de dupa concediere, iar daca postul reapare, concedierea va fi anulata. In afara organigramei, instanta verifica si statele de functii, pentru a se convinge de caracterul efectiv al concedierii.
2. Cauze reale si serioase. Pe langa caracterul efectiv al desfiintarii postului, conform art. 65 din Codul Muncii, concedierea pe motive care nu tin de persoana salariatului trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa. De exemplu, aceasta poate fi determinata de modificari economice, tehnologice sau de reorganizare a activitatii angajatorului. Cu alte cuvinte, trebuie sa existe o justificare economica sau organizationala, un motiv suficient de puternic incat sa necesite o schimbare in structura sau organizarea activitatii angajatorului. Angajatorul trebuie sa identifice clar postul care urmeaza sa fie desfiintat si sa justifice de ce acesta nu mai este necesar in structura sa organizatorica.
3. Respectarea procedurilor legale. In cazul concedierii pentru desfiintarea postului, angajatorul trebuie sa respecte procedura legala, inclusiv notificarea angajatului cu respectarea termenelor prevazute de lege si emiterea unei decizii scrise care sa detalieze motivele desfiintarii. In procesul de reorganizare a societatii prin desfiintarea de posturi trebuie sa existe argumente si dovezi clare prin care sa se justifice existenta unor cauze reale si serioase care au condus la concedierea salariatului pe motive ce nu tin de persoana sa.
4. Lipsa discriminarii. Desfiintarea postului nu trebuie sa fie un pretext pentru a inlatura un angajat incomod sau pentru discriminari. Art. 5 din Codul Muncii prevede criterile care se iau in considerare pentru analiza unui caz de discriminare. Astfel, ”orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata, este interzisa.”
Concedierea perfect legala - un instrument de lucru obligatoriu pentru orice manager HR!
Lucrarea prezinta nu mai putin de 92 de cazuri specifice intalnite in practica, solutionate impecabil, precum si prevederile legale (comentate) care reglementeaza concedierea, procedurile exacte pe care trebuie sa le aplicati, modele gata scrise de documente obligatorii.
Comanda ACUM Concedierea perfect legala>>>
Procedura si acte desfiintare post
Etapele ce trebuie urmate in cazul concedierii unui salariat prin desfiintarea postului sunt urmatoarele:
1. Intocmirea unei analize economice care sa justifice desfiintarea postului. Angajatorul trebuie sa realizeze o analiza aprofundata prin care sa justifice elementele obligatorii prevazute in Codul Muncii, si anume caracterul efectiv, real si serios al desfiintarii postului. Angajatorul trebuie sa aduca dovezi economice clare prin care sa demonstreze ca postul respectiv nu mai aduce randament si astfel necesita sa fie desfiintat. Pe baza acestei analize, angajatorul propune o noua structura organizatorica, in care postul ce se doreste a fi desfiintat nu mai apare in organigrama unitatii (si nici altul cu aceleasi atributii).
2. Daca exista mai multe posturi identice si nu se desfiinteaza toate, angajatorul trebuie sa realizeze o evaluare a angajatilor pentru a vedea ce post se desfiinteaza. Evaluarea salariatilor se face conform criteriilor de departajare stabilite in Regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil. Aceste criterii pot fi: gradul de realizare a obiectivelor stabilite prin fisa postului, concursul sau altele.
3. Acordarea preavizului. Preavizul nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare, potrivit art. 75 din Codul Muncii.
4. Emiterea deciziei de concediere. Conform art 76 din Codul Muncii, decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu motivele care determina concedierea. In ziua incetarii CIM, se inregistreaza in Revisal si se transmite la ITM;
5. Plata salariului. Se acorda toate drepturile de natura salariala la care angajatul este indreptatit, inclusiv eventuale plati compensatorii si compensarea concediului;
6. Emiterea de adeverinta pentru vechime si somaj. Se emite de catre angajator adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de salariat, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. De asemenea, se emite adeverinta in vederea certificarii stagiului minim de cotizare si stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj. Aceasta adeverinta include salariul si contributiile sociale, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care s-au datorat conform prevederilor legale, contributia asiguratorie pentru munca.
In cazul concedierii individuale angajatorul nu are obligatia oferirii unui alt loc de munca salariatului.
Model decizie desfiintare post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Va prezentam mai jos modelul de decizie concediere din cauza desfiintarii postului. Documentul poate fi descarcat si in format PDF - AICI>>
SC ...................................................
Sediul .............................................
Reg.Com. ......................................
DECIZIA NR.....................
Data ..........................
AdministratorulSC ..............................................................................................
dl/d-na..............................................................................
In baza hotararii Adunarii generale a asociatilor/ asociatul unic, din data de .........................privind desfiintarea locului de munca.................................... ocupat de dl/dna.....................................urmare motivelor .............................................................
............................................................................................................................................................................................................................................................................................
Preavizul de .........zile lucratoare acordat salariatului............................................
conform notificarii nr. ........din..................... a expirat la data de ...................................
In baza prevederilor art.65(1), din Codul Muncii;
In temeiul prevederilor Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale si a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al societatii,
D E C I D E:
Art.1. Incepand cu data de ............................... inceteaza contractul individual de munca al d-lui/d-nei ...................................................................... avand functia de ......................................... in cadrul societatii, conform art. 65(1) din Codul Muncii.
Art.2. Prezenta poate fi contestata in termen de 45 de zile de la comunicare la Tribunalul Hunedoara.
Art.3. Cu ducerea la indeplinire a prezentei se insarcineaza dl/d-na ......................................................................... si se comunica celui in cauza.
ADMINISTRATOR,
L.S.
Drepturile angajatului la desfiintarea postului
La desfiintarea postului, salariatul are dreptul la o perioada de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare . De asemenea, are dreptul la plata beneficiilor salariale si eventual compensatii, daca acestea din urma au fost negociate sau stabilite in contractul individual sau colectiv de munca.
In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, salariatul poate apela la instanta de judecata pentru a obtine anularea concedierii. In cazul in care instanta va dispune anularea, va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul daca nu era concediat.
In cazul in care salariatul cere in mod expres, instanta de judecata va dispune reinstalarea acestuia in situatia anterioara existenta inaintea concedierii, adica reinstalarea sa in functie.