Modificare durata CIM si salariu. Care va fi data incheierii actului aditional?

modificare durata CIMact aditional modificare CIM
Modificare durata CIM si salariu. Care va fi data incheierii actului aditional?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem un salariat caruia i se modifica salariul de baza brut cu 01.05.2022 si incepand cu 15.05.2022 i se prelungeste contractul de munca pe durata nedeterminata. Practic sunt 2 modificari la contractul individual de munca cu 2 date efective de intrare in vigoare. Intrebarea mea este daca se intocmesc 2 acte aditionale la contractul de munca sau se poate intocmi un singur act aditional, care sa cuprinda ambele modificari, in contextul in care trebuie raportate in REVISAL aceste modificari."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Cu privire la prelungirea CIM, la ora actuala art. 82 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede ca CIM pe durata determinata poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
 
In temeiul acestei dispozitii legale ori de cate ori va fi necesar in cazul unui program, proiect sau lucrare, contractul va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, deci chiar peste termenul de maximum 36 de luni (daca acesta este termenul initial), cu perioada (durata) realizarii proiectului, programului sau lucrarii.
Ori, in speta, angajatorul nu urmareaste prelungirea contractului ci modificarea contractului din durata determinata in durata nedeterminata.
 
Durata contractului poate fi modificata oricat pe durata executarii acestuia. Orice modificare a duratei CIM se face prin act aditional.
 
Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolutorice inregistare in ReviSal in 2022 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal!
 
Actul aditional trebuie sa fie incheiat anterior producerii modificarii (art. 17 din Codul muncii).
 
Astfel, conform art. 17 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice anterior modificarii contractului individual de munca.
 
Conform art. 41 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.
 
Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
 
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
 
Orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de munca in timpul executarii contractului impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil (art. 17 alin. (5) din Codul muncii).
 
Astfel, atat modificarea salariului cat si modificarea duratei contractului are loc prin incheierea unui act aditional al contract anterior producerii modificarii. Daca salariul produce efecte de la 1 mai 2022, actul aditional trebuie incheiat cel tarziu la data de 29 aprilie 2022.
Totodata, prin acelasi act aditional se va putea modifica si durata contractului din determinata in nedeterminata.
 
Conform art. 3 alin. (2) lit. f) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, durata contractului individual de munca, coroborat cu art. 4 alin. (2) din acelasi act normativ, orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. d) – g) se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand inregistrarea in registru se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.

Cum ar fi ca, de acum inainte, sa nu mai aveti nicio greseala in ReviSal?
 
Apelati la Caiet practic de completare in ReviSal si aflati cum trebuie sa procedati, fara niciun dubiu, in orice situatie. 
 
In Caiet sunt solutionate 20 de spete foarte relevante pentru contextul actual, detalii aici >>> 
 
Astfel, este posibila modificarea duratei contractului din determinata in nedeterminata si aceasta se face prin act aditional incheiat anterior producerii modificarii si se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii. Ori daca modificarea se produce cu data de 15 mai 2022 transmiterea se va efectua cel tarziu la data de 13 mai 2022 iar cel mai devreme la data incheierii actului aditional.
Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca pentru modificarea duratei contractului nu trebuie sa asteptati pana pe 15 mai ci puteti opera modificarea imediat ce ati luat la cunostinta de aceasta modificare cu respectarea termenelor de incheiere a actului aditional, adica cel tarziu anterior producerii modificarii si transmiterea in Revisal, cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii.
 
Cu privire la modificarea salariului actul aditional trebuie incheiat anterior producerii modificarii, respectiv cel tarziu la data de 29 aprilie 2022 si transmis in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii (art. 4 alin. (3) din HG 905/2017).
 
In concluzie, se va putea incheia un singur act aditional la CIM, anterior producerii primei modificari cu privire la salariu si se va transmite in Revisal modificarea duratei CIM anterior producerii modificarii iar modificarea salariului se va transmite in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii.
 
Un raspuns oferit la data de 10.05.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare durata CIMact aditional modificare CIM

Data aparitiei: 08 Iunie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificare durata CIM si salariu. Care va fi data incheierii actului aditional? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


    Descarca GRATUIT
    “Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
    Rentrop ∧ Straton

     

     

    Atentie la Controalele ITM!

    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
    Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     



     
    Atentie la Controalele ITM!
    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]