Modificare durata CIM si salariu. Care va fi data incheierii actului aditional?

modificare durata CIMact aditional modificare CIM
Modificare durata CIM si salariu. Care va fi data incheierii actului aditional?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem un salariat caruia i se modifica salariul de baza brut cu 01.05.2022 si incepand cu 15.05.2022 i se prelungeste contractul de munca pe durata nedeterminata. Practic sunt 2 modificari la contractul individual de munca cu 2 date efective de intrare in vigoare. Intrebarea mea este daca se intocmesc 2 acte aditionale la contractul de munca sau se poate intocmi un singur act aditional, care sa cuprinda ambele modificari, in contextul in care trebuie raportate in REVISAL aceste modificari."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Cu privire la prelungirea CIM, la ora actuala art. 82 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede ca CIM pe durata determinata poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
 
In temeiul acestei dispozitii legale ori de cate ori va fi necesar in cazul unui program, proiect sau lucrare, contractul va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, deci chiar peste termenul de maximum 36 de luni (daca acesta este termenul initial), cu perioada (durata) realizarii proiectului, programului sau lucrarii.
Ori, in speta, angajatorul nu urmareaste prelungirea contractului ci modificarea contractului din durata determinata in durata nedeterminata.
 
Durata contractului poate fi modificata oricat pe durata executarii acestuia. Orice modificare a duratei CIM se face prin act aditional.
 
Actul aditional trebuie sa fie incheiat anterior producerii modificarii (art. 17 din Codul muncii).
 
Astfel, conform art. 17 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice anterior modificarii contractului individual de munca.
 
Conform art. 41 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.
 
Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
 
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
 
Orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de munca in timpul executarii contractului impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil (art. 17 alin. (5) din Codul muncii).
 
Astfel, atat modificarea salariului cat si modificarea duratei contractului are loc prin incheierea unui act aditional al contract anterior producerii modificarii. Daca salariul produce efecte de la 1 mai 2022, actul aditional trebuie incheiat cel tarziu la data de 29 aprilie 2022.
Totodata, prin acelasi act aditional se va putea modifica si durata contractului din determinata in nedeterminata.
 
Conform art. 3 alin. (2) lit. f) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, durata contractului individual de munca, coroborat cu art. 4 alin. (2) din acelasi act normativ, orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. d) – g) se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand inregistrarea in registru se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
 
Astfel, este posibila modificarea duratei contractului din determinata in nedeterminata si aceasta se face prin act aditional incheiat anterior producerii modificarii si se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii. Ori daca modificarea se produce cu data de 15 mai 2022 transmiterea se va efectua cel tarziu la data de 13 mai 2022 iar cel mai devreme la data incheierii actului aditional.
Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca pentru modificarea duratei contractului nu trebuie sa asteptati pana pe 15 mai ci puteti opera modificarea imediat ce ati luat la cunostinta de aceasta modificare cu respectarea termenelor de incheiere a actului aditional, adica cel tarziu anterior producerii modificarii si transmiterea in Revisal, cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii.
 
Cu privire la modificarea salariului actul aditional trebuie incheiat anterior producerii modificarii, respectiv cel tarziu la data de 29 aprilie 2022 si transmis in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii (art. 4 alin. (3) din HG 905/2017).
 
In concluzie, se va putea incheia un singur act aditional la CIM, anterior producerii primei modificari cu privire la salariu si se va transmite in Revisal modificarea duratei CIM anterior producerii modificarii iar modificarea salariului se va transmite in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii.
 
Un raspuns oferit la data de 10.05.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Cunoasteti noile restrictii privind detasarea in spatiul UE si non-UE?


Incepand cu data de 2 februarie 2022 au intrat in vigoare actele normative adoptate de Comisia Europeana in cadrul Pachetului de mobilitate 1:

Directiva 2020/1057 de stabilire a unor norme specifice
Regulamentul (UE) 2020/1054 al Parlamentului European
Regulamentul (UE) 2020/1055

Toate aceste acte normative stabilesc reguli noi! Ghidul „Detasarea transnationala a salariatilor” explica in detaliu inclusiv modificarile aduse de OG 12/2022.
...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare durata CIMact aditional modificare CIM

Data aparitiei: 11 Mai 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Modificare durata CIM si salariu. Care va fi data incheierii actului aditional? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Protectia salariatei gravide. Reducerea cu o patrime a duratei normale de munca. Dispensa pentru consultatii prenataleIntrebare: In cazul in care o angajata insarcinata prezinta toata documentatia pentru reducerea programului de lucru cu o patrime, aceasta mai are dreptul la cele 16 h/luna libere platite pentru efectuarea analizelor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Tehnician energetician/electricianIntrebare: Fisa de post Tehnician energetician/electrician
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


  Descarca GRATUIT
  “DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

  exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
  Rentrop ∧ Straton

   

   

  Atentie la Controalele ITM!

  Descarcati gratuit Raportul Special

  "DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"
  DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ

  Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


   

   

   
   
      
  Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
  Descarcati gratuit Raportul Special

  "DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"

  Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
  [x]