"Avem un salariat caruia i se modifica salariul de baza brut cu 01.05.2022 si incepand cu 15.05.2022 i se prelungeste contractul de munca pe durata nedeterminata. Practic sunt 2 modificari la contractul individual de munca cu 2 date efective de intrare in vigoare. Intrebarea mea este daca se intocmesc 2 acte aditionale la contractul de munca sau se poate intocmi un singur act aditional, care sa cuprinda ambele modificari, in contextul in care trebuie raportate in REVISAL aceste modificari."
Raspunsul specialistului:
Cu privire la prelungirea CIM, la ora actuala art. 82 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede ca CIM pe durata determinata poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
In temeiul acestei dispozitii legale ori de cate ori va fi necesar in cazul unui program, proiect sau lucrare, contractul va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, deci chiar peste termenul de maximum 36 de luni (daca acesta este termenul initial), cu perioada (durata) realizarii proiectului, programului sau lucrarii.
Ori, in speta, angajatorul nu urmareaste prelungirea contractului ci modificarea contractului din durata determinata in durata nedeterminata.
Durata contractului poate fi modificata oricat pe durata executarii acestuia. Orice modificare a duratei CIM se face prin act aditional.
Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolutorice inregistare in ReviSal in 2022 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal!
Actul aditional trebuie sa fie incheiat anterior producerii modificarii (art. 17 din Codul muncii).
Astfel, conform art. 17 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice anterior modificarii contractului individual de munca.
Conform art. 41 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.
Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
Orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de munca in timpul executarii contractului impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil (art. 17 alin. (5) din Codul muncii).
Astfel, atat modificarea salariului cat si modificarea duratei contractului are loc prin incheierea unui act aditional al contract anterior producerii modificarii. Daca salariul produce efecte de la 1 mai 2022, actul aditional trebuie incheiat cel tarziu la data de 29 aprilie 2022.
Totodata, prin acelasi act aditional se va putea modifica si durata contractului din determinata in nedeterminata.
Conform art. 3 alin. (2) lit. f) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, durata contractului individual de munca, coroborat cu art. 4 alin. (2) din acelasi act normativ, orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. d) – g) se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand inregistrarea in registru se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
Cum ar fi ca, de acum inainte, sa nu mai aveti nicio greseala in ReviSal?
Apelati la Caiet practic de completare in ReviSal si aflati cum trebuie sa procedati, fara niciun dubiu, in orice situatie.
In Caiet sunt solutionate 20 de spete foarte relevante pentru contextul actual, detalii aici >>>
Astfel, este posibila modificarea duratei contractului din determinata in nedeterminata si aceasta se face prin act aditional incheiat anterior producerii modificarii si se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii. Ori daca modificarea se produce cu data de 15 mai 2022 transmiterea se va efectua cel tarziu la data de 13 mai 2022 iar cel mai devreme la data incheierii actului aditional.
Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca pentru modificarea duratei contractului nu trebuie sa asteptati pana pe 15 mai ci puteti opera modificarea imediat ce ati luat la cunostinta de aceasta modificare cu respectarea termenelor de incheiere a actului aditional, adica cel tarziu anterior producerii modificarii si transmiterea in Revisal, cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii.
Cu privire la modificarea salariului actul aditional trebuie incheiat anterior producerii modificarii, respectiv cel tarziu la data de 29 aprilie 2022 si transmis in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii (art. 4 alin. (3) din HG 905/2017).
In concluzie, se va putea incheia un singur act aditional la CIM, anterior producerii primei modificari cu privire la salariu si se va transmite in Revisal modificarea duratei CIM anterior producerii modificarii iar modificarea salariului se va transmite in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<