Sanatatea si securitatea la rascruce

sanatatea si securitatea in muncaEU-OSHA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sanatatea si securitatea la rascruce: Raportul anual EU-OSHA 2012
 
Pe fondul incertitudinii economice continue, in raportul sau anual pe 2012, Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) arata cum a continuat sa depuna eforturi pentru a promova importanta sanatatii si securitatii adecvate la locul de munca, pentru intreprinderile de toate dimensiunile.
 
Luand cuvantul in contextul in care se dezbate modul in care va fi continuata Strategia Comunitatii Europene privind sanatatea si securitatea in munca (2007-2012), directorul EU-OSHA, dr. Christa Sedlatschek, sustine ca argumentele economice si etice in favoarea sanatatii si securitatii adecvate la locul de munca trebuie sa fie prezentate cat mai convingator cu putinta.
 
„Observam in prezent efectele crizei economice”, spune dr. Sedlatschek, „prin reduceri ale cheltuielilor legate de sanatatea si securitatea in munca (SSM) in intreaga Uniune Europeana”. Totusi, intreprinderile inteligente stiu cat este de important, in perioadele dificile, sa isi mentina nivelul de sprijinire a sanatatii si securitatii la locul de munca: in cele din urma vom vedea ca situatia economica se va imbunatati, iar atunci aceste intreprinderi vor avea nevoie ca angajatii lor sa aiba o sanatate buna si un nivel adecvat de calificare”.
 
Printre realizarile anului trecut se numara finalizarea proiectului emblematic „Previziuni” al EU-OSHA, care anticipeaza riscurile pe termen mai lung la locul de munca (initial in legatura cu locurile de munca „ecologice”), in vederea stimularii dezbaterii si clarificarii pentru factorii de decizie a implicatiilor anumitor actiuni.
 
Sondajul european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente (European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks – ESENER) ne-a oferit o imagine in timp real a modului in care sunt gestionate in Europa unele riscuri importante la locul de munca, in special riscurile psihosociale, precum stresul legat de munca, violenta si hartuirea. Accentul acestui proiect cade in prezent pe analiza secundara a datelor generate de sondajul initial.
 
In 2012 a avut loc lansarea noii Campanii pentru locuri de munca sigure si sanatoase, intitulata „Impreuna pentru prevenirea riscurilor”. Aceasta campanie s-a bucurat de implicarea unui numar record de parteneri: in total, 87 de organizatii paneuropene, parteneri sociali si intreprinderi multinationale s-au alaturat campaniei.
 
Agentia a continuat sa dezvolte software-ul sau gratuit de evaluare interactiva online a riscurilor (OiRA), pentru efectuarea evaluarii riscurilor in mod simplu si eficient din punct de vedere al costurilor. Sunt puse la dispozitie instrumente specifice care vizeaza domeniul coafurii si activitatii de birou din Cipru, transportul rutier din Franta si industria pielariei si tabacariei in intreaga UE.
 
Anul 2012 a fost Anul european al imbatranirii active si solidaritatii intre generatii, iar EU-OSHA a luat parte in mod activ la acesta, punand la dispozitie informatii privind modul in care angajatii pot avea o conditie fizica mai buna mai mult timp.
 
Activitatile de sensibilizare au inclus o campanie care ii avertizeaza pe lucratori si pe angajatori in legatura cu schimbarea pictogramelor de pericol pentru substantele periculoase prin intermediul unui nou instrument online, initiativa „Napo pentru cadrele didactice” in vederea introducerii cunostintelor de baza in materie de sanatate si securitate pentru copiii de scoala primara si campania „Locuri de munca fara fum de tigara”.
 
In sfarsit, EU-OSHA a demarat o serie de consultari pe marginea urmatorului sau program strategic multianual, care ar trebui sa intre in vigoare in 2013.
 
Cititi raportul integral aici

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanatatea si securitatea in muncaEU-OSHA

Data aparitiei: 18 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sanatatea si securitatea la rascruce Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]