Incepand cu data de 01.05.2011, data intrarii in vigoare a Legii 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 - Codul muncii, prin care au fost modificate unele prevederi privind concedierea acestor categorii de salariati, Codul muncii prevede urmatoarele:
Potrivit art. 226 din Codul muncii pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii salariatilor nu pot fi concediati pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariati.
Iar potrivit art. 68 alin. (1) prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
- cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
- cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
- cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
Totodata, Codul muncii in art. 65 alin. (1) prevede ca, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In concluzie, reprezentantul salariatilor poate fi concediat pentru motive care nu tin de persoana salariatului in cadrul procedurii de concediere colectiva intrucat desfiintarea postului pe care un astfel de salariat il ocupa, nu tine de indeplinirea mandatului pe care l-a primit de la salariati.