Editorial, 25.07.2008 - Gabriela Chirazof
De o buna bucata de timp cuantumul salariului minim garantat constituie subiectul discutiei partenerilor sociali.
Astazi este ziua in care se preconizeaza semnarea acordului tripartit dintre guvern, patronate si sindicate, acord care va pecetlui soarta multor muncitori din Romania. Spun muncitori pentru ca sunt categoria socio-profesionala pentru care o marire a salariului este cel mai bine resimtita. Cu siguranta, multi alti salariati vor constata aceasta marire in propriul portofel, iar angajatorii in bugetul de cheltuieli al societatii.
Cine sunt cei doi parteneri sociali care, alaturi de guvern, au puterea de a decide o astfel de transformare legata de salariul angajatilor romani? Spunem generic, patronatele si sindicatele, insa nu orice sindicat si patronat din Romania are un astfel de drept.
Potrivit art. 231 alin. (1) din Codul muncii "Patronatele sunt organizatii ale patronilor, autonome, fara caracter politic, infiintate ca persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial."
Ele se pot constitui in uniuni, federatii, confederatii patronale sau in alte structuri asociative.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In ceea ce priveste sindicatele, spune tot Codul muncii in art. 217 alin. (1) ca „Sindicatele sunt persoane juridice independente, fara scop patrimonial, constituite in scopul apararii si promovarii drepturilor colective si individuale, precum si a intereselor profesionale, economice, sociale, culturale si sportive ale membrilor lor.”
Sindicatele se pot asocia in mod liber, in conditiile legii, in federatii, confederatii sau uniuni teritoriale.
Stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata este rezultatul consultarii dintre guvern si organizatiile patronale si sindicale reprezentative la nivel national.
Asociatiile patronale care au dreptul de a fi consultate de catre guvern la stabilirea acestui salariu sunt cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- au independenta organizatorica si patrimoniala;
- reprezinta patroni ale caror unitati functioneaza in cel putin jumatate din numarul total al judetelor, inclusiv in municipiul Bucuresti;
- reprezinta patroni ale caror unitati isi desfasoara activitatea in cel putin 25% din ramurile de activitate;
- reprezinta patroni ale caror unitati cuprind minimum 7% din efectivul salariatilor din economia nationala.
In ceea ce priveste organizatiile sindicale, sunt consultate cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- au statut legal de confederatie sindicala;
- au independenta organizatorica si patrimoniala;
- au in componenta structuri sindicale proprii, in cel putin jumatate din numarul total al judetelor, inclusiv in municipiul Bucuresti;
- au in componenta federatii sindicale reprezentative din cel putin 25% din ramurile de activitate;
- organizatiile sindicale componente au, cumulat, un numar de membri cel putin egal cu 5% din efectivul salariatilor din economia nationala.
Aceste organizatii sunt si semnatarele contractului colectiv de munca unic la nivel national.
_____________________________________________________________________
Luati intotdeauna deciziile corecte referitoare la salarizare! Evitati neintelegerile cu angajatii in probleme de legislatia muncii!
_____________________________________________________________________