In aprilie 2016, va fi lansata campania "Locuri de munca sanatoase pentru toate varstele", de catre Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatate la Locul de Munca (EU-OSHA). Campania va fi organizata in pste 30 de tari si este sustinuta de institutii nationale, institutii europene, parteneri sociali si parteneri media.
Premisa de la care porneste acest proiect este imbatranirea accentuata a fortei de munca. Conform statisticilor europene, pana in 2030, angajatii cu varsta intre 55 si 64 de ani vor reprezenta cel putin 30% din forta de munca. De asemenea, varsta legala de pensionare se afla in crestere, ceea ce inseamna ca tot mai multi angajati se vor confrunta cu o expunere indelungata la potentiale riscuri asociate cu munca, o mai mare incidenta a bolilor profesionale si schimbarea constanta a conditiilor de munca.
Mai mult decat atat, Strategia Europa 2020 identifica schimbarile demografice drept una din principalele provocari cu care se confrunta Europa. Schimbarile demografice determina cresterea freceventei bolilor cronice, mai multe probleme legate de productivitate si absenteism, precum si o scadere a procentului lucratorilor calificati.
In acest sens, unul din obiectivele strategice stabilite prevede ca 75% din populatia cuvarsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani, sa devina activa pe piata muncii pana in 2020.
In acest context, Campania EU-OSHA isi propune:
- sa sustina munca sustenabila si imbatranirea sanatoasa, inca de la inceputul vietii profesionala
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
- sa sublinieze necesitatea preventiei de-a lungul intregii activitati profesionale
- sa asiste atat angajatii cat si angajatorii in asigurarea conditiilor de siguranta si sanatate la locul de munca, prin furnizarea de informatii si instrumente practice
- sa faciliteze schimbul de informatii si bune practici
Campania OSHA de anul acesta promoveaza si conceptul de "capacitate profesionala", care presupune echilibrul intre solicitarile profesionale (privind timpul de lucru, conditiile de munca, organizarea muncii) si resursele individuale (starea de sanatate, competentele personale, atitudinea si motivatia). Astfel, o buna capacitate profesionala necesita leadership eficient si o mai buna cooperare intre management si angajati.
In ceea ce priveste estimarea riscurilor la locul de munca, este recomandabil sa se tina cont de distinctia intre angajatii tineri si cei varstnici. Primii sunt vulnerabili din cauza imaturitatii sau a lipsei de experienta, in timp ce angajatii varstnici pot fi afectati de un volum prea mare de munca sau de factori fizici, precum temperaturile extreme.
Prin urmare, activitatea profesionala trebuie sa fie adaptata la capacitatile, aptitudinile si starea de sanatate a fiecarui angajat. Conditiile optime de munca si organizarea eficienta sunt benefice pentru salariatii de toate varstele.
De indeplinirea acestor deziderate vor beneficia atat angajatii cat si angajatorii: starea de sanatate poate fi imbunatatita la orice varsta, iar forta de munca sanatoasa si motivata va imbunatati productivitatea la nivel organizational.
Campania de informare se va desfasura la nivel european de-a lungul intregului an, urmand sa se finalizeze printr-o ceremonie de premiere a bunelor practici (aprilie 2017) si un summit, in noiembrie 2017.
Mai multe detalii pe www.healthy-workplaces.eu