Siguranta si sanatate la locul de munca - Campanie Europeana 2016-1017

siguranta munciiforta de muncaamgajati varstnici
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In aprilie 2016, va fi lansata campania "Locuri de munca sanatoase pentru toate varstele", de catre Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatate la Locul de Munca (EU-OSHA). Campania va fi organizata in pste 30 de tari si este sustinuta de institutii nationale, institutii europene, parteneri sociali si parteneri media.

Premisa de la care porneste acest proiect este imbatranirea accentuata a fortei de munca. Conform statisticilor europene, pana in 2030, angajatii cu varsta intre 55 si 64 de ani vor reprezenta cel putin 30% din forta de munca. De asemenea, varsta legala de pensionare se afla in crestere, ceea ce inseamna ca tot mai multi angajati se vor confrunta cu o expunere indelungata la potentiale riscuri asociate cu munca, o mai mare incidenta a bolilor profesionale si schimbarea constanta a conditiilor de munca.

Mai mult decat atat, Strategia Europa 2020 identifica schimbarile demografice drept una din principalele provocari cu care se confrunta Europa. Schimbarile demografice determina cresterea freceventei bolilor cronice, mai multe probleme legate de productivitate si absenteism, precum si o scadere a procentului lucratorilor calificati.
In acest sens, unul din obiectivele strategice stabilite prevede ca 75% din  populatia cuvarsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani, sa devina activa pe piata muncii pana in 2020.

In acest context, Campania EU-OSHA isi propune:

- sa sustina munca sustenabila si imbatranirea sanatoasa, inca de la inceputul vietii profesionala
- sa sublinieze necesitatea preventiei de-a lungul intregii activitati profesionale
- sa asiste atat angajatii cat si angajatorii in asigurarea conditiilor de siguranta si sanatate la locul de munca, prin furnizarea de informatii si instrumente practice
- sa faciliteze schimbul de informatii si bune practici

Campania OSHA de anul acesta promoveaza si conceptul de "capacitate profesionala", care presupune echilibrul intre solicitarile profesionale (privind timpul de lucru, conditiile de munca, organizarea muncii) si resursele individuale (starea de sanatate, competentele personale, atitudinea si motivatia). Astfel, o buna capacitate profesionala necesita leadership eficient si o mai buna cooperare intre management si angajati.
In ceea ce priveste estimarea riscurilor la locul de munca, este recomandabil sa se tina cont de distinctia intre angajatii tineri si cei varstnici. Primii sunt vulnerabili din cauza imaturitatii sau a lipsei de experienta, in timp ce angajatii varstnici pot fi afectati de un volum prea mare de munca sau de factori fizici, precum temperaturile extreme.

Prin urmare, activitatea profesionala trebuie sa fie adaptata la capacitatile, aptitudinile si starea de sanatate a fiecarui angajat. Conditiile optime de munca si organizarea eficienta sunt benefice pentru salariatii de toate varstele.
De indeplinirea acestor deziderate vor beneficia atat angajatii cat si angajatorii: starea de sanatate poate fi imbunatatita la orice varsta, iar forta de munca sanatoasa si motivata va imbunatati productivitatea la nivel organizational.

Campania de informare se va desfasura la nivel european de-a lungul intregului an, urmand sa se finalizeze printr-o ceremonie de premiere a bunelor practici (aprilie 2017) si un summit, in noiembrie 2017.


Mai multe detalii pe www.healthy-workplaces.eu

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
siguranta munciiforta de muncaamgajati varstnici

Data aparitiei: 28 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Siguranta si sanatate la locul de munca - Campanie Europeana 2016-1017 Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]