Cumulul pensiei cu salariul. Pentru cine se aplica interdictia din 2020

cumul pensie cu salariuministrul munciiinstitutii publicesistemul public
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
In urma anuntului facut privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public, ministrul muncii, Violeta Alexandru, a venit cu mai multe precizari pentru a explica in detaliu pentru cine se va aplica aceasta interdictie si in ce conditii. 
 
Astfel, odata cu noile completari, ministrul a declarat ca se va tine cont de situatia celor cu pensii mici si ca masura va respecta deciziile Curtii Constitutionale.
 
"Eu am 44 de ani. Cum ar fi sa auziti de mine ca ma pensionez anul viitor? Dupa care imediat revin la o institutie publica ca sa ma angajeze? Pe un loc pe care ar fi candidat si un tanar absolvent, de exemplu. Salariile din sistemul public sunt astazi deosebit de atractive, pe langa siguranta locului de munca", a scris ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook, atragand atentia ca situatia actuala nu este una corecta si ca trebuie sa avem curajul sa recunoastem acest lucru. 
 
 
Violeta Alexandru a facut referire si la faptul ca in alte tari sistemul de pensii vine in ajutorul celor care nu mai pot sa lucreze, astfel ca reincadrarea in campul muncii pentru a beneficia in continuare si de salariu, dar si de pensie, in institutiile publice, nu este una corecta.
 
"Lucrez la un proiect de lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public. Celor vizati, celor apti de munca, nu le interzice nimeni dreptul la munca. Li se cere sa opteze intre salariu la stat si pensie. Sau, dupa pensionare, daca sunt apti de munca, pot completa veniturile in privat", a precizat ministrul Violeta Alexandru, pe pagina sa. 
 
Noul proiect va tine cont de persoanele cu venituri mici si va respecta deciziile Curtii Constitutionale. 
 
"In toata Europa se simte o tendinta de crestere a varstei de pensionare, atunci cand oamenii doresc si pot sa mai ramana in activitate. Respectul meu sincer pentru toti cei care vor sa munceasca. Propunerea va tine cont de situatia celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut. Problema trebuie pusa in mod transparent si corect. Sa nu sufere cei cu venituri mici. O asemenea masura respecta deciziile Curtii Constitutionale care a cerut sa nu se afecteze drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales, indiferent de varsta. Nu ma pensionez! Lucrez. La fel ca voi", a adaugat ministrul Muncii.
 
In ce priveste actul normativ similar, emis in 2008 si atacat la Curtea Constitutionala de catre Avocatul Poporului,  CCR a decis in anul urmator ca OUG este neconstitutionala, pe motiv ca afecteaza drepturile fundamentale prevazute de Constitutie.
 
Pe acelasi subiect, premierul Ludovic Orban a declarat duminica dimineata, pentru Agerpres, ca sustine proiectul de mai sus:
 
"Sunt de acord cu interzicerea cumulului salariului cu pensia. Nu e normal ca persoane care s-au pensionat si beneficiaza de pensie sa beneficieze si de un venit in sectorul public, vreau sa fim foarte clari, aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat, si este vorba de foarte multi care s-au pensionat la 40 si ceva de ani din Politie sau din alte structuri si care, dupa ce s-au pensionat si au dobandit niste pensii, multe dintre ele peste media pensiilor, mai cumuleaza si venituri in sectorul public".
 
Astfel, acesta a explicat ca sunt vizate persoanele care s-au pensionat si care primesc in acelasi timp si salariu din sistemul public, dar care vor putea sa lucreze, desi pensionate, in sistemul privat.
 
"Aici este vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat sa poata sa cumuleze simultan pensia cu un venit din sistemul public. Daca vor sa lucreze in privat, nu avem absolut niciun fel de problema.
 
De asemenea, daca vor sa isi continue activitatea, nici in privinta acestei chestiuni nu avem nicio problema, cu o singura conditie - sa aleaga venitul dobandit din salariu, daca vor sa lucreze", a precizat Ludovic Orban.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul pensie cu salariuministrul munciiinstitutii publicesistemul public

Data aparitiei: 09 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumulul pensiei cu salariul. Pentru cine se aplica interdictia din 2020 Nota: 4.44 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]