Pensionarea la 70 de ani - interdictie cumul pensie salariu

pensionarea la 70 anicumul pensie cu salariuinterdictie cumul pensie cu salariu 2021
Pensionarea la 70 de ani - interdictie cumul pensie salariu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou proiect de lege ar putea sa modifice regulile pentru cei care lucreaza in domeniul public, in sensul ca acesta prevede pensionarea optionala la 70 de ani si interzicerea cumularii pensiei cu salariul pentru bugetari.
 
 
Practic, cei care lucreaza la stat vor fi nevoiti sa decida, in momentul in care indeplinesc conditiile de pensionare, daca doresc sa munceasca pana la varsta de 70 de ani sau daca aleg sa iasa la pensie. 
 
ATENTIE! Proiectul va interzice ca cei care beneficiaza de ambele drepturi sa ramana in posesia amandurora. Asa ca acestia vor decide daca vor merge in continuare la serviciu sau se pensioneaza, in termen de maxim 30 de zile.
 
Vorbim despre un proiect de lege care a fost aprobat luni de Senat. Pentru a intra in vigoare, acesta va trebui sa treaca de Camera Deputatilor, sa fie aprobat de presedintele Romaniei si sa fie publicat in Monitorul Oficial. 
 
Proiectul prevede ca cei din mediul privat sa poata lucra, la randul lor, pana la varsta de 70 de ani, dar acestia au dreptul de a cumula pensia cu salariul, atat timp cat angajatorii sunt de acord ca acesti salariati sa-si prelungeasca activitatea.
 

Pensionarea la 70 de ani in mediul privat

 
Pentru a munci in continuare, atat cei care lucreaza la stat cat si cei din mediul privat trebuie sa depuna o cerere in ceea ce priveste continuarea activitatii la locul de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de implinirea varstei legale de pensionare (62 de ani la femei si 65 de ani la barbati).
 
"Persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire in functie, dupa caz, si care indeplinesc conditiile de pensionare pot continua activitatea, cu acordul anual al unitatii angajatoare, pana la implinirea varstei de 70 de ani", conform proiectului de lege aprobat de Senat in cursul datei de 28 septembrie 2021.
 
Desigur ca cei care opteaza sa-si continue activitatea pana la 70 de ani pot oricand sa se razgandeasca si sa iasa la pensie. In acest context, vor depune o cerere cu 2 luni inainte de a iesi efectiv la pensie.
 

Bugetarii vor opta pentru continuarea activitatii pana la 70 de ani sau pensionare

 
Asadar, cei care lucreaza in sistemul public vor opta pentru una dintre cele 2 variante, conform proiectului de lege adoptat de Senat. O vor face in scris, avand la dispozitie 30 de zile, daca legea va intra in vigoare si vor fi nevoiti sa aleaga una dintre cele 2 variante disponibile.
 
 
„Persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire in functie si care au si calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii/ sistemului pensiilor militare de stat/ beneficiari ai pensiilor de serviciu au obligatia ca, in termen de 30 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sa isi exprime in scris optiunea pentru continuarea activitatii in baza aceluiasi contract de munca, raport de serviciu sau act de numire, dupa caz, pana la implinirea varstei de 70 de ani sau pentru incetarea contractului individual de munca, raportului de serviciu sau a actului de numire in functie, dupa caz. Continuarea activitatii se realizeaza pe baza cererii aprobate de catre unitatea angajatoare. Mentinerea in activitate pana la implinirea varstei de 70 de ani se realizeaza cu acordul anual al unitatii angajatoare”, conform proiectului de lege privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare.
 
 
Procedura de pensionare in 2021 vine cu mai multe modificari la pachet. Acum aveti la indemana unicul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2021 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati.
 
Atentie! La 1 septembrie 2021 a intrat in vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care va inlocui Legea nr. 263/2010! Iata principalele 9 modificari aduse de acest act normativ:
 
1) Pensionarea anticipata
 
Persoanele vor avea posibilitatea sa se pensioneze pentru limita de varsta mai devreme de varsta standard de pensionare daca indeplinesc anumite conditii, intrucat in noua lege pensia anticipata (nepenalizata) se transforma in pensie pentru limita de varsta.
 
2) Cumularea pensiei cu salariul
 
Pensia anticipata va putea fi cumulata cu veniturile din salarii realizate in baza unui contract individual de munca, spre deosebire de situatia actuala in care pensionarii anticipat nu pot sa munceasca in baza unui contract individual de munca.
 
3) Pensia minima
 
Noua lege reglementeaza pensia minima. Fiecare pensionar va beneficia de cel putin pensia minima, chiar daca pensia cuvenita este mai mica...citeste despre pensionarea in 2021 aici >>> 

 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensionarea la 70 anicumul pensie cu salariuinterdictie cumul pensie cu salariu 2021

Data aparitiei: 29 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensionarea la 70 de ani - interdictie cumul pensie salariu Nota: 4.17 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]