Studiu de caz: Certificarea ITM-ului si acordarea adeverintei privind vechimea in munca

Codul munciiadeverintavechimea in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 6.09.2011

O societate a avut un angajat in cadrul unitatii in perioada 2008 - septembrie 2011.  Aceasta persoana nu are carnet de munca. Astfel, la incetarea contractului individual de munca, angajatorul ii elibereaza adeverinta de vechime. Va trebui aceasta adeverinta vizata la ITM Bucuresti, in conditiile in care aceasta persoana nu are carnet de munca?

In temeiul art. 34 alin.(5) si art.40 alin. 2 lit. h) din Codul muncii, la solicitarea salariatului angajatorul are obligatia sa elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata atat anterior datei de 01 ianuarie 2011, cat si ulterior acestei date.

Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 34 alin.(5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art.40 alin.2 lit. h) din acelasi cod, care prevad ca:
"(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
(...) h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului; (...).".

Pana la 31.12.2011 adeverintele de vechime eliberate de angajatori si certificate de ITM au substituit evidenta activitatii pentru salariatii carora nu li s-au intocmit carnete de munca, inregistrarile din aceste adeverinte certificate producand aceleasi efecte juridice ca si cele din cuprinsul carnetelor de munca.

In baza mentiunilor de mai sus, se considera ca certificarile necesare la data de 01.01.2011 pentru carnetele de munca se vor efectua de catre ITM si in ceea ce priveste adeverintele de vechime, chiar daca activitatea salariatilor nu a incetat la data 01.01.2011.

Prin urmare, salariatii angajatorilor care nu au carnete de munca intocmite, vor primi adeverinte certificate de ITM pentru perioada cuprinsa intre data incadrarii in munca si data de 01.01.2011, situatie in care apreciem ca inscrierile care se fac in adeverinte la data 01.01.2011 vor fi similare celor din carnetele de munca care se fac la aceeasi data.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiadeverintavechimea in munca

Data aparitiei: 05 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Certificarea ITM-ului si acordarea adeverintei privind vechimea in munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]