Revisal. Inregistrare bonus. Care e procedura si ce documente sunt obligatorii?

revisal 2021inregistrare bonusact aditional bonus salarialacordare bonusuri
Revisal. Inregistrare bonus. Care e procedura si ce documente sunt obligatorii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul societatii, angajatul primeste bonus daca depaseste un anumit prag de vanzari. Se vor inregistra ca alte venituri si impozitate. Trebuie transmis in Revisal faptul ca angajatul o sa primeasca bonus? Ce acte trebuie sa intocmeasca societatea pentru bonusurile respective?
 
Raspunsul specialistului:
 
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca, iar acesta cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
 
Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile, in timp ce salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
 
Din modul in care sunt prezentate informatiile, intelegem ca desi nu exista prevederi legale, aceste drepturi salariale nu sunt reflectate in CIM sau alt document intern adoptat la nivelul angajatorului, ele sunt platite ca atare, inca de la incheierea contractului de munca, in suma fixa, constanta, fara a varia intr-o anumita luna.
 
In aceste conditii, in lipsa altor prevederi legale sau negociate se poate intelege si prezuma in mod legitim ca drepturile salariale ale respectivului angajat sunt in cuantumul platit. De asemenea, raportat la informatiile prezentate se poate intelege ca intentia a fost de a plati un salariu cu o componenta fixa si una variabila, acordata in functie de performanta si realizarea obiectivelor.
 
In aceste conditii, daca un salariat nu realizeaza obiectivele stabilite prin contractul individual de munca, nu va beneficia total sau partial (in functie de caracteristica sistemului de salarizare implementat la nivelul angajatorului) de componenta variabila, insa daca si-a desfasurat activitatea conform duratei muncii stabilite in contractul individual de munca, va beneficia cel putin de salariul de baza care nu poate fi mai mic decat salariu minim brut pe tara.
 
Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in contractul individual de munca adaosurile acordate de angajator pe langa salariul de baza se inscriu la lit. J) pct. 2 lit. c), astfel:
 
J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut:...................... lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
 
c) alte adaosuri: bonus acordat lunar/trimestrial/semestrial (in functie de situatia negociata) pentru depasirea pragului de x buc./piese/exemplare vandute.
 
Astfel, acordarea unui salariu compus din componenta fixa si una variabila se poate concretiza si prin acordarea unui adaos, a unor drepturi salariale suplimentare la salariu de baza, salariu de baza ce nu poate fi mai mic de salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
Modificarea salarizarii astfel cum este mentionata in contractul individual de munca se poate realiza numai cu acordul salariatului prin semnarea unui act aditional (art. 17 alin.(5) coroborat cu art. 41 alin.(3) lit.e) din Codul muncii).
 
Astfel, conform art. 17 alin.(5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil
 
Orice plata si acordare a oricarui drept, inclusiv salarial, trebuie sa aiba temei legal sau sa fie rezultatul negocierii partilor.
 
Conform art. 3 alin. (2) lit. h) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, coroborat cu art. 4 alin. (3) din acelasi act normativ, orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se transmite in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarri judecatoresti cand transmiterea in registru se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
revisal 2021inregistrare bonusact aditional bonus salarialacordare bonusuri

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 22 Aprilie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Revisal. Inregistrare bonus. Care e procedura si ce documente sunt obligatorii? Nota: 3.2 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Tranzactie intre angajator si salariat pentru stingerea unui litigiu. Obligatiile partilor. Tratament fiscalIntrebare: Un salariat a dat societatea in judecata pentru ca era in preaviz,a adus concediu medical si nu a fost platit de societate pe motiv ca l-a adus la sfarsitul perioadei de preaviz. Avocatul societatii respective doreste sa incheie un acord de impacare cu avocatul salariatului. Salariatului i s-a desfacut contractul de munca in 21 ianuarie 2021 cand s-a terminat preavizul dat de societate. Concediul medical este pentru luna ianuarie 2021. Prin acest acord de impacare d-na avocat al societatii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Vaccinarea salariatilor in contextul pandemiei de COVID-19Intrebare: Avand in verdere precizarile art. 172 alin1 - Codul muncii, conform caruia Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca, va rugam sa precizati daca in conditiile epidemiologice generate de criza covid 19 angajatorul poate obliga salariatii, care refuza sa se vaccineze, sa faca acest lucru? In caz afimativ, care sunt conditiile care trebuie indeplinite?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]